INTERVIU | Președintele Asociației Studenților Basarabeni din Craiova: „Cel mai des studenții au nevoie de ajutor la admitere, cazare, în medierea unor conflicte și la aplicarea pentru burse. Asociația este mereu gata să îi ajute”
-
21 Iulie 2021 10:40
Radio România Chișinău realizează o serie de interviuri cu asociațiile reprezentative ale basarabenilor din România pentru a vă prezenta mai multe detalii despre cum e să studiezi peste Prut și care este rolul asociațiilor. Astfel, am discutat cu președintele Asociației Studenților Basarabeni din Craiova, Nicu Certan.
Spuneți-ne câteva detalii despre Asociația Studenților Basarabeni din Craiova (anul înființării, număr de membri, departamente, etc).
Asociația Studenților Basarabeni din Craiova a fost înființată la data de 24.06.2008, ca urmare a necesității de reprezentare la nivel legal, a tinerilor care își făceau studiile în județul Dolj. Asociația are 120 membri și 4 departamente: Resurse Umane, Media și PR, IT și Fundraising.
Sunteți o organizație non-guvernamentală de voluntariat. Cum convingeți tinerii să se implice și să adere la Asociație?
Fiind o organizație non-profit, câteodată este dificil să explicăm tuturor ce beneficii pot avea, dacă aplică să fie voluntari la noi. Însă voluntariatul nu este pentru oricine și ne bucurăm că la noi ajung oamenii care chiar sunt interesați, curioși de acest domeniu și rămân doar cei devotați și implicați. Voluntarilor le putem oferi, pe lângă contractele și adeverințele de voluntariat, care ajută la obținerea burselor de excelență și cămin, o experiență de neuitat în studenție, expertiza pe care o avem în scrierea de proiecte și desigur activități în care ei se pot dezvolta frumos.
Cu ce probleme se confruntă elevii și studenții basarabeni și care sunt soluțiile propuse de voluntarii din Asociație pentru ei?
Cel mai des studenții au nevoie de ajutor la admitere, cazare, în medierea unor conflicte și la aplicarea pentru burse. Asociația este mereu gata să îi ajute, dacă aceștia se adresează la noi.
Ne puteți numi câteva campanii sau proiecte de succes pe care le-ați implementat de-a lungul timpului?
De-a lungul timpului am avut campaniile -Campania "AdmiteRo" -Campania "Adoptă un boboc" -Balul Bobocilor -Seri de teatru și film -"Daruiește un zambet" - activitate de caritate -Proiectul "Redescoperim Istoria împreună" -Evenimentul "Schimb de carte" -City quests -Proiectul "100 pentru 100" -Zilele Basarabiei -Concurs intelectual "Ce? Unde? Când?"
Cum a fost afectată activitatea Asociației în perioada pandemiei ?
Activitatea noastră în pandemie a fost afectată prin reducerea interacțiunilor membrilor asociației. Nu am mai putut desfășura activitățile plănuite, însă am încercat să ne adaptăm în online. Ne bucurăm că începem deja să revenim câte puțin la viața de înainte de pandemie.
Ce proiecte noi intenționați să realizați în noul an academic?
Intenționăm să menținem vechile proiecte, dar și să creăm unele noi, în dependență de situația pandemică.
Care este misiunea și ce scopuri urmărește Asociația?
Scopul Asociației este de apăra și promova interesele și drepturile studenților basarabeni din Craiova, dar și promovarea culturii moldovenești în comunitatea din Craiova.