INTERVIU | Petru Macovei: Tunurile propagandistice rusești se vor îndrepta acum pe deturnarea referendumului și a parcursului european al Rep. Moldova (Audio)
-
07 Iunie 14:50
Închiderea paginilor de Facebook ale lui Ilan Șor, Marinei Tauber, Alexei Lungu și a bașcanei Evghenia Guțul este o decizie așteptată de mult timp, spune într-un interviu pentru Radio Chișinău, expertul media Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, organizație care derulează mai mulți ani proiectul „Stop fals”, de combatere a dezinformării, transmite Radio Chișinău.
Tunurile propagandistice rusești se vor îndrepta acum pe deturnarea referendumului și a parcursului european al Rep. Moldova, avertizează Petru Macovei, care este și membru al Consiliului Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.
El consideră că persoanele publice care distribuie informații false trebuie trase la răspundere, în acest sens fiind obligatorie modificarea legislației Rep. Moldova.
Petru Macovei: Este o decizie pe care o așteptam de mult. Chiar dacă în acest moment te-ai mira ca efectul să fie unul benefic, pentru că, între timp, toți figuranții acestei decizii și-au creat o mulțime de alte pagini, de pe care continuă să transmită dezinformări. Ei s-au mutat ”bine-mersi” în alte rețele sociale, care sunt mai puțin categorice, așa cum ar fi: Telegram, Tik-Tok, și continuă de acolo să-și distribuie dezinformările.
Totuși este foarte bine să se transmită un semnal către politicienii, persoanele publice care distribuie falsuri și manipulează opinia publică. Ei sigur vor încerca să se victimizeze și o fac asta deja acuzând și guvernarea și societatea civilă, pentru că noi suntem cei care am semnalat cu regularitate către compania “Meta” falsurile care erau distribuite, inclusiv de pe profilurile personale ale acestor oameni, persoane publice. Ei însă au fabrici întregi de boți și troli, care fac lucrul acesta, motiv pentru care s-ar putea ca efectul să fie destul de mic.
Ceea ce vreau să subliniez, în contextul analizelor recente despre banii cheltuiți de Veaceslav Platon și Ilan Șor pentru dezinformare, în scopul de manipulare a opiniei publice este important ca instituțiile statului, precum Comisia Electorală Centrală să ia act de această informație.
Aceeași Marina Tauber a beneficiat sau beneficiază de finanțări din bugetul public și sunt absolut convins că acești bani nu sunt raportați corespunzător.
Aceste formațiuni politice, care utilizează dezinformarea pe rețelele sociale, trebuie să fie sancționate.
În contextul acestei decizii a “Meta” revine în actualitate problema pe care noi am semnalat-o de foarte multă vreme: necesitatea ca legislația Republicii Moldova să prevadă sancțiuni pentru persoanele publice care distribuie dezinformări.
Vă reamintesc, în aceeași ordine de idei, despre dezinformarea Marinei Tauber cu provocările care s-ar fi pregătit în timpul sărbătorilor de Paști. Ea a spus că zece mii de uniforme a Armatei Naționale a Republicii Moldova au fost transmise în România pentru ca militarii Armatei Române să îmbrace aceste uniforme, să pătrundă pe teritoriul Republicii Moldova pentru a intra în război împotriva Rusiei de partea Ucrainei. A fost un foarte mare fals, care a stârnit panică în societate. Marina Tauber nu a putut să demonstreze de unde are această informație și nu a suportat nicio consecință.
Legea Republicii Moldova trebuie să fie mult mai dură, în raport cu persoanele care au o anumită influență în public și care distribuie falsuri pentru manipularea opiniei publice. Cred că se impune modificarea legislației, a Codului Administrativ și chiar a Codului Penal, pentru a sancționa persoanele publice care, deliberat, distribuie dezinformări în spațiul public.
Radio Chișinău: Dle Macovei, cât de grav este războiul informațional, sunt suficiente închiderea acestor pagini oficiale care propagă dezinformare?
Petru Macovei: Războiul informațional pe care Federației Rusă îl duce în Rep. Moldova dar și împotriva restului lumii civilizate, în scopuri absolut propagandistice și de justificare a agresiunii militare împotriva Ucrainei, se amplifică. În următoarele luni este de așteptat ca acest lucru să ia turații și mai mari. Asta pentru că miza este extraordinar de mare: alegerile prezidențiale dar și referendumul. Nu doar în Rep. Moldova sunt alegeri pe care Rusia vrea să le deturneze dar și în multe alte țări ale lumii. De aceea, trebuie întreprinse măsuri suplimentare. Nu ar fi corect să spunem că nu s-a întreprins nimic până acum, însă măsurile luate au fost destul de timide, din punctul meu de verde. Centrul de Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării încă nu produce livrabilele pe care le așteaptă toată lumea și anume o analiză și o intervenție mai eficientă pentru asigurarea unei comunicări strategice în sprijinul consolidării rezilienței statului nostru. Cred că se cer măsuri suplimentare pentru sancționarea persoanelor publice care fac campanii de dezinformare. În ceea ce privește comunicarea cu marile companii, cum ar fi Meta sau Google, există progrese, dar destul de mici. Ar trebuie ca Rep. Moldova să își asigure susținerea Comisiei Europene în dialogul cu aceste companii sau alți actori din social media. Pentru că până la urmă dezinformarea țintește democrația, iar Rep. Moldova și UE trebuie să apere această democrație. Aici sigur trebuie să fie luate măsuri care să fie în consonanță perfectă cu normele democratice, dar să fie și curajoase și oportune.
Radio Chișinău: Centrul pe care îl conduceți dumneavoastră, Asociația Presei Independente, duce demult această luptă cu propaganda rusă. Care sunt observațiile dumneavoastră, având în vedere procesele electorale din toamnă, în special referendumul privind aderarea Rep. Moldova la UE? Miza, așa cum spuneți și dumneavoastră, este una foarte mare.
Petru Macovei: Este absolut clar că Federația Rusă, instrumentele de propagandă ale Kremlinului, iar foarte mulți politicieni dar și lideri ai unor organizații și persoane fizice din Rep. Moldova nu sunt altceva decât instrumente de propagandă ale Rusiei în țara noastră, își doresc deturnarea referendumului. Pentru a arăta cât mai clar, în opinia lor, că populația nu își dorește integrarea în UE. Altfel spus, toate tunurile propagandistice vor fi direcționate de acum încolo pe referendum și pe încercarea de discredita în fel și chip scopurile pe care le urmărește acest referendum. Va fi un examen de maturitate pentru societatea moldovenească, pentru fiecare cetățean al acestei țări care va putea transmite prin participarea la acest exercițiu, că se gândește la viitorul acestei țări, al copiilor și al familiilor. De aceea este important să contribuim cu toții la combaterea acestor dezinformări.
Noi, în cadrul campaniei ”Stop Fals” pe care Asociația Presei Independente o desfășoară de mulți ani asta facem, dezmințim dezinformările. Avem întâlniri cu consumatorii de informații, cu oamenii din diferite localități și încercăm să le explicăm cum stau lucrurile și de ce este important să gândească critic, să-și pună întrebarea cine sunt persoanele care încearcă să ne convingă că cel mai bine este cu Rusia, în condițiile în care Rusia ne tot pune sancțiuni și încearcă să își consolideze controlul asupra instituțiilor din țara noastră.
Este important să existe un efort conjugat, pe de o parte a instituțiilor statului, pe de altă parte a societății civile, dar și a comunității jurnalistice, pentru că dezinformarea lovește și în jurnalismul de calitate, adică acel jurnalism care prezintă informația în mod obiectiv și fără distorsionări.
Dle Petru Macovei, vă mulțumim!
Interviu realizat de Ina Guțu