INTERVIU | Ovidiu Năftănăilă: În România s-au produs mai multe schimbări după intrarea în UE, inclusiv de mentalitate, prin faptul că oamenii înțeleg că suntem mai puternici
-
09 Mai 16:46
Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, în România au avut loc schimbări nu doar în infrastructură, ci și la nivel de mentalitate, prin înțelegerea faptului că în UE suntem mai puternici, a declarat prim-colaborator al Ambasadei României în Rep. Moldova, Ovidiu Năftănăilă, într-un interviu pentru Radio Chișinău.
Ovidiu Năftănăilă: Ziua Europei, pe care o celebrăm, astăzi, la 9 mai, este un simbol în primul rând. Este un simbol al păcii și al unității între toate țările membre ale Uniunii Europene. Acesta este mesajul cu care România împreună cu celelalte state membre ale Uniunii Europene a venit astăzi și vă invităm să vizitați și standul României.
RADIO CHIȘINĂU: Cum s-a schimbat viața românilor de când România face parte din Uniunea Europeană?
Ovidiu Năftănăilă: Sunt mai multe tipuri de schimbări pe care aș vrea să le menționez acum. Este o schimbare fizică pe care o vedem în infrastructură, pe care o vedem în modul de viață, în general, al tuturor românilor. Românii au avut, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, acces la învățământ, educație, acces la servicii ale Uniunii Europene și asta a avut un impact pe care nu l-am simțit la momentul inițial, dar trăim în viața de zi cu zi și simțim elemente care sunt valoare adăugată ale intrării noastre în Uniunea Europeană. În ceea ce privește celelalte tipuri de schimbări, am putea spune că este o schimbare de mentalitate. Românii, care au trecut prin acest proces, pot să compare perioada de dinaintea aderării cu cea de după perioada de aderare la Uniunea Europeană. Schimbarea de mentalitate despre care vorbeam este o înțelegere a faptului că suntem mai puternici în Uniunea Europeană, suntem mai puternici în acest club care indică că viitorul nostru este mai solid și că într-adevăr a fost o alegere corectă a românilor să susțină parcursul european.
RADIO CHIȘINĂU: Cum se poate schimba viața Rep. Moldova dacă va adera la Uniunea Europeană?
Ovidiu Năftănăilă: Sper că nu va exista un „dacă”, ci „când”, iar acest „când” depinde de voința oamenilor care trăiesc pe acest mal al Prutului. Mi-aș dori să văd în viața de zi cu zi a tuturor celor de aici o schimbare radicală, precum am văzut-o și în viața cetățenilor de pe malul drept al Prutului. Mi-aș dori ca, într-adevăr, toți cetățenii de pe acest al Prutului să aibă acces la educație, la servicii de nivel european și în viața de zi cu zi a fiecărei comunități să se resimtă acest plus al faptului că suntem toți membrii ai unei mari familii.
RADIO CHIȘINĂU: Vedem rolul și susținerea României în acest parcurs de aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană.
Ovidiu Năftănăilă: Cred că nu exagerez să spun că România a fost, este și va rămâne cel mai mare susținător al parcursului european al Rep. Moldova. Aceasta se vede nu doar la nivelul conexiunilor politice dintre cele două țări, dar mai ales la nivelul proiectelor comune, care contribuie la integrarea și la ancorarea Rep. Moldova în Uniunea Europeană. Vorbesc aici de proiecte în domeniul energetic, infrastructurii și, poate ce este cel mai important, proiecte care conectează comunități de pe ambele maluri ale Prutului. România va rămâne un susținător al integrării Rep. Moldova în Uniunea Europeană și aceasta se va materializa, sperăm noi, într-un parcurs cât mai rapid în care Rep. Moldova să ajungă să fie membru al Uniunii Europene.