INTERVIU | Maxim Talai - președintele Ligii Studenților Basarabeni din Galați: „Voluntarii noștri sunt mereu bucuroși să dea o mână de ajutor, fiindcă știm ce înseamnă să fii la început de drum”

  • 03 August 2021 17:45
INTERVIU | Maxim Talai - președintele Ligii Studenților Basarabeni din Galați: „Voluntarii noștri sunt mereu bucuroși să dea o mână de ajutor, fiindcă știm ce înseamnă să fii la început de drum”

Radio România Chișinău realizează o serie de interviuri cu asociațiile reprezentative ale basarabenilor din România pentru a vă prezenta mai multe detalii despre cum e să studiezi peste Prut și care este rolul asociațiilor. Astfel, am discutat cu președintele Asociației Ligii Studenților Basarabeni din Galați, Talai Maxim.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre Asociația Liga Studenților Basarabeni din Galați (LSBG).

Asociația Liga Studenților Basarabeni din Galați (LSBG) a fost înființată în anul 2009, mai exact pe 22 mai 2009 și face parte din Federația Tinerilor Români de Pretutindeni. În prezent asociația noastră are peste 100 de membri activi. De asemnea, conducerea Asociației este formată din președinte, vicepreședinte, secretar general dar și din șefii departamentelor Comunicare, Finanțe și Proiecte.

Sunteți o organizație non-guvernamentală de voluntariat. Cum convingeți tinerii să se implice și să adere la Asociație?

Unul din cele mai importante atuuri pe care le are un membru al Asociației noastre este sentimentul că aparține unui grup de oameni care își propun să schimbe lucrurile în bine. Fiecare membru al Asociației este pătruns de importanța calității de membru. În același timp Asociația are o echipă de tineri care sunt plini de optimism și care au ocazia să socializeze cu tineri de aceeași vârstă cu care împart aceeași viziune.

Cu ce probleme se confruntă elevii și studenții basarabeni și care sunt soluțiile propuse de voluntarii din Asociație pentru ei?

Cele mai multe probleme cu care se confruntă tinerii basarabeni sunt legate de formalități și de diferite demersuri birocratice cum ar fi perfectarea permisului de ședere, cazarea la cămin, dar și altele. Pentru un student dintr-un an mai mare acestea pot părea doar niște formalități banale, însă pentru un student de anul întâi aceste formalități pot fi percepute ca un adevărat calvar. Iată de ce în asemenea situații, voluntarii noștri sunt mereu bucuroși să dea o mână de ajutor, fiindcă știm ce înseamnă să fii la început de drum, drum plin de foarte mult necunoscut.

Ne puteți numi câteva campanii sau proiecte de succes pe care le-ați implementat de-a lungul timpului?

Cu siguranță avem câteva proiecte care sunt emblematice pentru Liga Studenților Basarabeni din Galați. Cele mai importante dintre ele sunt:

Trimite o carte peste Prut” – în cadrul acestui proiect de suflet inițiat la începutul anului 2010 voluntarii noștri au colectat și au trimis în Basarabia peste 8000 de cărți. Cartea românească fiind la mare căutare peste Prut;

Adoptă un boboc” - Proiectul „Adoptă un boboc” este a parte  campaniei AdmiteRO și devenit tradiție a asociațiilor de basarabeni ca să-i întâmpine an de an pe colegii lor admiși la studii în România;

Descoperă România” - Acest proiect este o continuare a proiectului "Adoptă un boboc" și presupune familiarizarea studenților basarabeni cu principalele obiective turistice ale României prin intermediul excursiilor în diverse orașe ale Țării;

Festivalul Basarabia” - An de an asociațiile de basarabeni din România serbează ziua de 27 martie 2018 organizând acest festival colorat numit Festivalul "Basarabia".

Cum a fost afectată activitatea Asociației în perioada pandemiei?

Activitatea asociației nu a fost afectată radical în perioada pandemiei deoarece membrii LSBG s-au adaptat din mers și au implementat un sistem de lucru mixt – o combinație între activitatea online și offline sau cu alte cuvinte, o modalitate de lucru hybrid.

Ce proiecte noi intenționați să realizați în noul an academic?

În noul an academic ne dorim să putem porni cât mai multe proiecte studențești la nivel național alături de colegii noștri din FTRP. La nivel local ne dorim că sa putem aduce elevi în an terminal din liceele din Moldova la Galați, la Universitatea “Dunărea de Jos “ experimentând câteva zile din viața unui student de la noi!

La fel la nivel local am adori ca să putem face schimburi de experiență cu studenții din cahul la Universitatea care poartă același nume ca și cea din Galați, “Dunărea de Jos “.

Care este misiunea și ce scopuri urmărește Asociația?

Liga Studentilor Basarabeni din Galati (LSBG) este o organizație apolitică, independentă, neguvernamentală, nonprofit, cu caracter cultural și social ce funcționează pe principiile democrației și a libertății.

Liga Studentilor Basarabeni din Galati are principale scopuri și obiective ca: 
afirmarea și promovarea valorilor spiritualității române tradiționale în rândurile tinerilor;
promovarea drepturilor tinerilor studenți basarabeni și educarea lor în spirit național, democratic și pro-european;
crearea unei relații mai strînse de colaborare între tinerii români: cetățeni ai României sau din afara granițelor, sprijinirea și stimularea în limita disponibilității tuturor tinerilor în special a celor cu aptitudini sau merite speciale;
crearea unor relații bazate pe principii democratice între studenți și ceilalți factori ai procesului de învățămînt;
stabilirea unor strînse legături de prietenie și solidaritate între membrii Asociației și stabilirea unor colaborări și legături cu diverse asociații și organizații din țară și străinătate în scopul promovării unor interese comune precum și marcarea evenimentelor ce reprezintă latura social culturala românească sau universală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău