INTERVIU | Maria Marian - președintele Clubului Studenților Basarabeni și Bucovineni din Galați: „Încercăm să le aducem la cunoștința studenților noțiunea de Unire a Copilului de peste Prut cu Țara Mamă”

  • 03 August 2021 19:15
INTERVIU | Maria Marian - președintele Clubului Studenților Basarabeni și Bucovineni din Galați: „Încercăm să le aducem la cunoștința studenților noțiunea de Unire a Copilului de peste Prut cu Țara Mamă”

Radio România Chișinău realizează o serie de interviuri cu asociațiile reprezentative ale basarabenilor din România pentru a vă prezenta mai multe detalii despre cum e să studiezi peste Prut și care este rolul asociațiilor. Astfel, am discutat cu președintele Clubului Studenților Basarabeni și Bucovineni din cadrul Ligii Studenților, din Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galați, Maria Marian.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni din cadrul Ligii Studenților, din Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galați.

Clubul nostru a fost înființat în anul 1996 și face parte din Liga Studenților din Galați. Inițiativa a venit din partea unui grup de studenți basarabeni, care aveau ca scop să întrunească toți studenții basarabeni și bucovineni din Galați pentru a crea o comunitate care pe viitor va fi ca un pilon pentru următoarele generații studențești.

Sunteți o organizație non-guvernamentală de voluntariat. Cum convingeți tinerii să se implice și să adere la clubul vostru?

Partea de convingere este ultima soluție la care am putea apela. De regulă noi facem cunoștință cu bobocii în perioada de admitere, când îi ajutăm cu depunerea actelor la universiatatea noastră și aceasta este prima conexiune pe care o avem cu ei. Respectiv ei devin cu mult mai interesați de clubul nostru și își doresc să facă parte din comunitatea noastră. În special, majoritatea își doresc să facă parte din el pentru a cunoaște mai mulți oameni, pentru dezvoltarea lor personală în cadrul actvităților pe care le organizăm și multe alte detalii care par mici, dar sunt foarte importante.

Cu ce probleme se confruntă elevii și studenții basarabeni și care sunt soluțiile propuse de voluntariidin Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni?

Nu le-aș numi probleme, le-aș numi dificultăți cu care se confruntă practic toți studenții din anul întâi, cum ar fi obținerea vizei, depunerea actelor pentru permisele de ședere și deja acomodarea cu sistemul de învățământ, oraș nou, oameni noi.

Ne puteți numi câteva campanii sau proiecte de succes pe care le-ați implementat de-a lungul timpului?

Cel mai mare proiect pe care îl are clubul nostru este ,,Festivalul Zilele Basarabiei”, acesta durează 7 zile, de regulă se face la sfîrșitul lunii martie. Se organizează competiții la fotbal, tenis de picior, tenis de masă, baschet-ball, voley-ball. De departe, cea mai iubită și mai așteptată zi a acestui festival este ,, Basarabia Culinară”, prietenii noștri din România în special o adoră. Această zi se caracterizează prin pregătirea celor mai populare bucate tradiționale ale Basarabiei, cum ar fi: sarmalele, pârjoalele, cușma lui Guguță, friptura cu mămăligă ș.a. Într-adevăr, e ceva deosebit.

Un alt proiect mare este ,, Descoperă România”, care se organizează anual, la sfârșitul lunii octombrie. Prin acest proiect încercăm să arătăm studenților din anul întâi cât este de frumoasă România. În anii precedenți am fost la Brașov, Sinaia, Cheile Bicazului, Alba Iulia, Lacul Roșu și multe alte locuri extraordinare.

Desigur nu excludem data de 1 decembrie, mergem cu studenții la Alba Iulia să sărbătorim Ziua Națională a României. Cu toate că e la începutul iernii, iar drumul e lung, studenții mereu au rămas entuziasmați de loc, oameni și patriotismul care s-a resimțit de fiecare dată când au mers acolo.

Cum a fost afectată activitatea Clubului în perioada pandemiei?

Din păcate în prima perioadă a pandemiei activitatea clubului a fost foarte afectată, ca și fiecare persoană în parte desigur. Din luna octombrie 2020 am început treptat să revenim puțin la viață și să facem tot posibilul în special pentru bobocii care nu mai gustase din viața studențească până acum.

Desigur am încercat să ne detașăm de mediul online, însă măsurile impuse nu ne permiteau să ne desfășurăm activitatea ca în anii precedenți.

Am reușit să organizăm ,, Festivalul Zilele Basarabiei” în format hybrid, concursuri online și câteva activități în format fizic păstrând măsurile de combatere a virusului.

La începutul lunii iulie am realizat un nou proiect, un marathon,, Fii în echilibru cu tine”, scopul căruia a fost să implementăm obiceiuri sănătoase cum ar fi sportul de dimineață. Am colaborat în acest proiect cu universitatea, Facultatea de Educație Fizică și Sport, am primit multă susținere. Studenții la fel au rămas entuziasmați și mulțumiți de acest proiect, desigur că fără implicarea lor nu făceam față, însă am decis că acest proiect va rămâne în calendarul nostrum și îl vom organiza anual.

Ce proiecte noi intenționați să realizați în noul an academic?

La momentul de față dezvoltam câteva proiecte, însă dat fiind faptul că dorim să păstrăm confindențialitatea acestora din cauză că sunt în curs de dezvoltare și elaborare, le vom descrie în comunicatele de presa viitoare pe care le vom transmite în perioada proximă a desfășurării acestora .

Care este misiunea și ce scopuri urmărește Clubul Studenților Basarbeni și Bucovieni?

Scopul nostru principal este Unirea!

Fiecare student când își începe studiile într-o țară nou întâlnește anumite greutăți, iar scopul și datoria noastră este să-i ajutăm să treacă peste ele, de la partea birocratică, până la partea de integrare în colective noi.

Misiunea noastră este să le apărăm și reprezentăm drepturile și interesele. De asemenea încercăm să le aducem la cunoștință noțiunea de Unire a Copilului de peste Prut cu Țara Mamă, pentru că asta a fost și cauza principală a înființării acestui club.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău