INTERVIU. Maia Sandu: Statul este incapabil să-și îndeplinească funcțiile de bază

  • 10 August 2016 08:38
INTERVIU. Maia Sandu: Statul este incapabil să-și îndeplinească funcțiile de bază

Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate: Republica Moldova este baștina mea, cu bune și cu rele. Mă țin aici oamenii dragi, locurile, memoriile, dar și dorința de a dovedi că și aici este posibilă civilizația. Îi doresc Republicii Moldova să fie populată de oameni fericiți.– În opinia dumneavoastră, care sunt cele mai mari realizări, dar și cele…

Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate: Republica Moldova este baștina mea, cu bune și cu rele. Mă țin aici oamenii dragi, locurile, memoriile, dar și dorința de a dovedi că și aici este posibilă civilizația. Îi doresc Republicii Moldova să fie populată de oameni fericiți.

În opinia dumneavoastră, care sunt cele mai mari realizări, dar și cele mai mari eșecuri din acest sfert de veac în care Republica Moldova este stat independent? Ce greșeli credeți că au făcut guvernările? Dar poporul?

Cea mai mare realizare a fost că, în afara războiului de la Nistru, s-au evitat conflictele sângeroase ca modalitate de soluționare a problemelor. Cel mai mare eșec ține de faptul că, și după 25 de ani de existență, statul este incapabil să-și îndeplinească funcțiile de bază – să asigure respectarea drepturilor cetățenilor săi, securitatea fizică și economică a acestora, servicii educaționale și medicale de calitate, infrastructură elementară. În consecință, a crescut inegalitatea și nivelul de sărăcie, iar o bună parte din populație și-a pierdut speranța în posibilitatea construirii unui viitor prosper acasă și a ales să plece din țară. De asemenea, statul în Republica Moldova servește o minoritate, în loc să servească majoritatea.

La capitolul deficiențelor guvernării sunt multe de spus. Dar principalul reproș este că practic nicio guvernare nu a gândit strategic, pe termen lung, iar rezultatele le resimțim acum. Principala greșeală a poporului este că a ales asemenea guvernări și că nu s-a implicat suficient în controlul acestora.

– Cum ați dori să arate țara și ce este de făcut pentru aceasta?

Mi-aș dori ca Republica Moldova să fie o țară în care să avem siguranța că merită să ne construim un viitor acasă. Eu aș vrea să trăiesc într-o țară în care impozitele pe care le plătesc nu merg în buzunarele unor șmecheri ajunși la putere prin corupție și minciună, ci sunt folosite în mod echitabil și cu chibzuință pentru creșterea standardelor de viață ale tuturor cetățenilor. Îmi doresc să fac parte dintr-o societate educată, tolerantă, solidară, unită în jurul unor scopuri comune.

Guvernarea trebuie să realizeze voința populară și să acționeze în beneficiul cetățenilor, al societății. Problemele noastre își au originea în dezbinarea pe interior. Nu am știut să ne alegem drumul și să-l urmăm. Mulți au ales „evadarea” individuală, plecând din țară. E timpul să facem un efort colectiv pentru schimbare. Altfel, în curând nu va mai avea cine să o facă.

– Vedeți viitorul Republicii Moldova în Uniunea Europeană? Aș vrea să știu și opinia dumneavoastră vizavi de oportunitatea desfășurării unui referendum în care cetățenii să fie întrebați dacă își doresc aderarea țării la UE.

Da, îmi doresc ca Republica Moldova să devină membru al UE. Într-o lume a globalizării, cu numeroasele ei beneficii, dar și provocări pe măsură, pentru o țară mică este mai ușor să se dezvolte într-o comunitate de țări care împărtășesc aceleași valori și care pot asigura standarde de viață înalte cetățenilor lor. Uniunea Europeană a demonstrat în timp că țările care i se alătură ajung să se dezvolte mult mai repede, ceea ce înseamnă condiții de viață mai bune pentru locuitorii acestor țări.

Ca să ajungem acolo, trebuie, în primul rând, să consolidăm sprijinul societății pentru parcursul european. Există o singură modalitate de a obține acest lucru – să avem o guvernare cu adevărat pro-europeană, dar care demonstrează prin fapte ce înseamnă guvernare europeană: să lucreze în folosul societății. Doar atunci când cetățenii acestei țări vor fi satisfăcuți de modul în care țara este condusă, doar atunci vom putea crește sprijinul pentru acest proiect. Atunci când o guvernare se autointitulează ca europeană, dar lucrează împotriva propriilor cetățeni, deservind doar niște grupuri de interese, efectul va fi invers.

Un referendum poate fi o opțiune în situația în care se asigură condițiile necesare acestuia, în special eliminarea manipulării și dezinformării prin intermediul presei controlate.

– În prag de alegeri prezidențiale, sondajele arată că sunteți unul dintre politicienii cu șanse mari. Ce așteptări aveți de la acest scrutin? Cum credeți că vor influența viitorul țării rezultatele acestor alegeri?

Obiectivul nostru major este să câștigăm, împreună cu alte forțe politice autentic pro-europene, alegerile prezidențiale, să spargem sistemul corupt și anti-democratic, întreținut de guvernarea actuală și să inițiem reabilitarea și consolidarea instituțiilor statului, pentru ca acestea să servească toți cetățenii, așa cum este prevăzut în Constituție. Pierderea acestei oportunități va amâna și mai mult schimbarea spre bine și va face mai dificil procesul de recuperare a statului.

– Dacă un copil v-ar întreba de ce trebuie să se mândrească cu faptul că este cetățean al Republicii Moldova, ce i-ați răspunde?

Un copil trebuie să se mândrească în primul rând cu părinții săi, care sunt alături de el. Este foarte greu să explici sensul cetățeniei unui copil părinții căruia se află pe meleaguri străine, încercând să-i asigure o viață mai bună. Dacă vom reuși să aducem părinții acasă, copilul va fi găsi singur răspunsul.

– Cum ați caracteriza moldovenii într-o discuție cu un grup de străini care nu au avut ocazia să ne viziteze țara?

În primul rând, le-aș spune că Republica Moldova este o țară cu natură superbă, de care, din păcate, nu prea avem grijă, dar care merită văzută. Moldovenii sunt diferiți. O mare parte sunt muncitori, cu bun simț și modești, reușind să păstreze aceste calități în pofida perioadei dificile de tranziție în care se găsește țara de mai mult de două decenii. Din păcate, sunt și moldoveni care cred că pot profita de munca altora, folosindu-se de faptul că instituțiile statului sunt încă slabe și pot fi ușor corupte.
---

Maia Sandu are titlul de Master în administrație publică, obținut la Harvard Kennedy School of Government (SUA).  Între 2010 și 2012, a activat în calitate de consilier al directorului executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA. Din iulie 2012 până în iulie 2015, a fost ministru al educației în Republica Moldova. Partidul politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, pe care îl conduce, a fost înregistrat în mai 2016.

Mariana Galben, IPN

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău