INTERVIU | La 27 de ani de la obținerea independenței accesul la dosarele staliniste legate de deportări și foamete este limitat

  • 27 August 2018 14:39
0%
00:00:00
00:00:00

La 27 de ani de la obținerea independenței, societatea civilă, istoricii și cercetătorii nu au acces liber la jumătate din dosarele staliniste legate de deportări, foamete organizată, și ororile instrumentate asupra populației băștinașe în spațiul din stânga Prutului, acestea aflându-se în posesia Ministerului de Interne și a Serviciului de Informații și Securitate.

Mai mult, la aproape trei decenii de la declararea R. Moldova drept stat suveran, independent și democratic, nu au fost pronunțate expres numele și judecați responsabilii Ministerului Securității Naționale care în anul 1990 și 1991 au dat curs ordinelor Moscovei și au distrus prin ardere peste 14 mii de dosare ale fostului KGB, dosare care se refereau în special la rezistența anticomunistă a basarabenilor în perioada sovietică.

Ce înseamnă această pierdere pentru istoriografia națională și despre inițiativa istorică din 2009 a lui Mihai Ghimpu, pe atunci președinte interimar al R. Moldova, de desecretizare a arhivei naționale, aflăm dintr-un interviu cu directorul Serviciului de Stat de Arhivă Ion Varta, realizat de Ina Guțu.   

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău