INTERVIU | Joseph Daul, despre testul pentru socialiști: Vor demonstra că ei sunt, de asemenea, democrați. Europa urmărește acest lucru foarte îndeaproape

  • 06 Septembrie 2019 12:33
INTERVIU | Joseph Daul, despre testul pentru socialiști: Vor demonstra că ei sunt, de asemenea, democrați. Europa urmărește acest lucru foarte îndeaproape

Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a acordat un interviu pentru Radio România Chișinău, care a fost difuzat în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană”.

Domnule Daul, dvs sunteți printre primii politicieni care au salutat crearea la Chișinău a unei alianțe parlamentare dintre blocul ACUM, pro-european, și Partidul Socialiștilor, unul pro-rus. O alianță mai puțin obișnuită, cel puțin din punct de vedere ideologic. La 100 de zile de la instituirea noii conduceri, cum caracterizați această perioadă? Cum este văzut la Bruxelles o asemenea alianță?

- Este foarte bine văzută. Dumneavoastră știți că în 100 de zile nu poți să reformezi o țară care de-a lungul timpului a fost în mâinile oligarhilor. Cum am spus, știu că populația își dorește rezultate imediate. Cetățenii trebuie să ajute guvernarea pentru ca aceasta să avanseze pentru a rezolva problemele existente. Într-o sută de zile, cu noua administrație, nu pot fi rezolvate toate problemele. Dar lucrurile merg într-o direcție foarte bună, pentru că fondurile europene care a fost suspendate până în prezent vor ajunge în R. Moldova.

La Chișinău, sunt voci care spun că există mari riscuri ca R. Moldova să ajungă din nou sub o puternică influență a Federației Ruse, acum că la guvernare sunt și socialiștii, filoruși. Din punctul dvs de vedere, există un astfel de pericol?

Socialiștii vor demonstra acum că ei sunt, de asemenea, democrați, și că sunt gata să organizeze democrația, statul de drept, justiție independentă și să combată corupția. Este un test pentru socialiști, care sunt acum la guvernare și, de asemenea, Europa urmărește acest lucru foarte îndeaproape. Deoarece noi, Partidul Popular European, din care la Chișinău face parte blocul ACUM,  am făcut o alianță aici cu socialiștii cu acest scop. Și trebuie să existe voință din partea socialiștilor să facă la fel ca în alte țări, ca Germania, de exemplu, unde socialiștii popular-europenii sunt la guvernare

Reforma justiției este un subiect foarte discutat în societatea de la Chișinău. Totuși încrederea cetățenilor în justiție e în continuare mică…Ce ar trebui făcut ca lucrurile să revină la normalitate, ca justiția să fie una independentă?

Eu cred că legile din R. Moldova ar trebui să fie racordate la cele din Uniunea Europeană, astfel ca tânăra generație, tinerii avocați și judecători să pună în aplicare legea și să asigure o justiție independentă.

Care sunt șansele ca R. Moldova să se integreze în spațiul comunitar european?

Păi, șansele sunt foarte mari, dar trebuie să reformați țara. Nu există nicio șansă de integrare în UE, dacă R. Moldova nu va fi reformată. Când în R. Moldova se vor face reforme, vor veni investiții internaționale și astfel veți putea crea locuri de muncă și veți fi mai bogați.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău