INTERVIU | Ion Ciocanu: Ar fi bine și astăzi să fie, mai ales prin raioane, străjeri ai limbii române (AUDIO)

  • 01 Septembrie 2019 09:14
0%
00:00:00
00:00:00

Un aport considerabil la promovarea limbii literare și a literaturii române în Basarabia l-a avut și lingvistul, scriitorul și criticul literar, Ion Ciocanu. Este cunoscut pentru atitudinea sa intransigentă față de politica de deznaționalizare a românilor basarabeni și de subminare a limbii române în Republica Moldova. 

Ion Ciocanu a publicat un impresionant număr de culegeri de articole și studii literare și mai mute studii despre situația limbii române în Republica Moldova, printre care: Microeseuri de dragoste pentru cuvânt, Zborul frânt al limbii române și altele.

A fost director general al Departamentului de Stat al Limbilor și șef al Direcției Promovare a Limbii Oficiale și Control asupra Respectării Legislației Lingvistice din cadrul Departamentului Relații Interetnice și Funcționarea Limbilor în perioada 1998 -2001.

În acea perioadă în cadrul departamentului este editată o revistă, cu genericul “31 august”, la apariția căreia domnia sa contribuie alături de alți scriitori, lingviști. Amintindu-și despre activitatea în cadrul Departamentului, Ion Ciocanu își exprimă opinia că ar fi bine să fie și astăzi, mai ales prin raioanele republicii, asemenea străjeri ai limbii, precum  erau pe timpuri colaboratorii Departamentului.

Despre această revistă, dar și despre alte volume, care rămân și până azi actuale pentru cei ce doresc să-și cunoască limba și literatura maternă, relatează  scriitorul în cadrul unui interviu realizat de Alina Rusu, pentru Radio Chișinău. Totodată scriitorul se întreabă cu îngrijorare dacă cititorii de astăzi mai sunt interesați să le răsfoiască și să adune înțelepciunea cu atâta greu adunată de înaintașii noștri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:1,03 m/s
Thu
23
Fri
20
Sat
23
Sun
25
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău