INTERVIU | Ilie Leahu: Dl. Ilie Bolojan a declarat că intenția sa de colaborarea se bazează pe dorința de a susține românii de altă parte a Prutului, cu care avem în comun limba și destinul istoric (AUDIO)

  • 06 Martie 2020 13:26
0%
00:00:00
00:00:00

Comuna Băcioi din cadrul municipiului Chișinău intenționează să realizeze o înfrățire cu orașul Oradea. Detalii ale procedurii de înfrățire a celor două localități au fost discutate recent în cadrul unei vizite la Băcioi a primarului de Oradea, Ilie Bolojan.

Primar comunei Băcioi, Ilie Leahu, spune că a discutat cu Ilie Bolojan mai multe proiecte de colaborare. La temelia acestora se află dorința edilului de la Oradea de a-i ajuta pe românii din dreapta Prutului, care au avut de pătimit pe parcursul istoriei, a spus, Ilie Leahu, într-un dialog cu Alina Rusu.

„Am stabilit această relație de prietenie cu municipiul Oradea, prin intermediul primăriei comunei Aleșt, din județul Oradea, cu care avem o relație de înfrățire de câțiva an

 - Cu ce impresie despre comuna Băcioi a rămas primarului de Oradea, în urma vizitei pe care a avut-o recent?

 - A remarcat unele neajunsuri – nu i-a plăcut amenajarea, cum se păstrează curățenia. În Oradea, Dlui este supranumit primarul-amendă, sau primarul-pedeapsă. În ce privește curățenia, construcțiile neautorizate, Primăria Oradea îi taxează aspru pe cei ce se abat de la lege.

În același timp, Dl primar a apreciat faptul că suntem o comunitate în creștere, natalitatea este pozitivă. Am discutat despre mai multe probleme cu care ne confruntăm și dânsul s-a arătat dispus să ne susțină, contribuind cu intervenție capitală, de lungă durată în finisarea și reparația unor instituții publice, cum ar fi școlile, grădinițele. 

De asemenea urmează să ne apreciem în privința casei de cultură, o construcție nefinisată din anii 90, cu o suprafață de circa 1000 m.p., care va trece o expertiză tehnică, să vedem dacă corespunde cerințelor, tot cu ajutorul promis de primarul Ilie Bolojan. Vom regândi această construcție, incluzând în noul proiect detalii ce corespund unei infrastructuri moderne. Ne-a sugerat că ar putea delega un specialist în urbanism pentru realizarea unui studiu în acest sens.

Am aprobat la consiliul local deciziei de înfrățire. Dlui a avut mandatul Consiliului municipiului Oradea de a negocia pe anumite subiecte. Urmează ca dl primar să pună în discuție la consiliul municipiului documentul de aprobare a înfrățirii și de a semna acordul de parteneriat.

Dl Ilie Bolojan a declarat că intenția sa de colaborarea se bazează pe dorința de a susține românii de altă parte a Prutului, cu care avem în comun limba și destinul istoric”.

Oradea, este municipiul de reședință al județului Bihor, Crișana, România. Se află în vestul României, fiind cel mai important oraș din regiunea, având o populație de peste 200 mii de locuitori.

În apropierea orașului se află stațiunile balneare recunoscute pe plan internațional -  Băile Felix și Băile 1 mai. 

Primarul de Oradea, Ilie Bolojan se află la cel de-al treilea mandat, fiind decorat, alături de alte personalități, de către alteța sa, principesa Margareta,  cu  Medalia Regele Mihai I și Ordinul Coroana României în grad de Cavaler.

Localitatea Băcioi, conform datelor istorice, este întemeiată în 1484 – 1485. În prezent este un centru de comuna, aflat în administrația sectorului Botanica a municipiului Chișinău, având o populație de mai mult de 10 mii de locuitori. În comună activează un liceu, ce poartă numele poetului Grigore Vieru, o școală primară, un gimnaziu, 3 grădinițe. 

Biserica cu hramul “Sfinților Arhangeli Mihail și Gavriil”, construită în 1867,  activează până în prezent, nefiind închisă în perioadă comunistă.

Primarul Ilie Leahu se află la primul său mandat de primar, fiind investit în funcție în urma alegerilor locale din toamna anului 2019.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău