INTERVIU | Eurodeputatul Eugen Tomac: Republica Moldova fără România foarte greu rezistă în fața oricăror provocări, oricât s-ar ambiționa politicienii să croiască o altă realitate

  • 06 Decembrie 2022 18:49
INTERVIU | Eurodeputatul Eugen Tomac: Republica Moldova fără România foarte greu rezistă în fața oricăror provocări, oricât s-ar ambiționa politicienii să croiască o altă realitate

„Cred că vorbele fostului premier Mircea Druc, rămân la fel de actuale: Nu vorbiți despre Unire, uniți-vă! Cred că asta contează cel mai mult în aceste zile”, a declarat Eugen Tomac într-un interviu pentru Radio Chișinău.

„Realitatea din teren ne confirmă că Republica Moldova fără România foarte greu rezistă în fața oricăror provocări, oricât s-ar ambiționa politicienii să croiască o altă realitate. Mai devreme sau mai târziu convingerea mea este că ne vom regăsi împreună,  pentru că doar împreună avem posibilitatea să facem față greutăților și să construim un viitor care să fie demn și capabil să se impună. Suntem o națiune est europeană veche, cu o cultură veche, cu lucruri pe care le putem prezenta oricui drept realizări importante, însă ceea ce contează în momentul de față este să nu pierdem cumpătul și să încercăm să privim cu simplitate și cu profunzime în același timp, lucrurile care ne definesc. Și astea sunt lucrurile ce țin de credință, de identitate lingvistică, afinități comune pe valori comune și astea nu lipsesc nici într-o parte nici în alta a Prutului. Problema ține strict de incapacitatea politicienilor și de o parte și de alta de a înțelege că frâna asta care ne-o autoimpunem este dăunătoare.”

„Am fost  absolvent de istorie. Și întotdeauna mi-au plăcut lucrurile clare. Am simțit întotdeauna că în jurul meu roiește prea multă minciună legat de identitatea moldovenilor, legat de abordarea acestei relații.  Mi se părea că trăim într-un fake-news permanent. Și atunci dintr-o datorie civică, a devenit o datorie politică și astăzi o datorie instituțională. Eu cred că asta e rolul unui politician, să aibă continuu idealuri pentru care să lupte cu impact pe termen mediu și pe termen lung pentru a atinge obiectivele pe care ni le asumăm”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău