INTERVIU | Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român: Mama mea mi-a spus, dacă ei au nevoie de tine, du-te! (VIDEO)

  • 30 Septembrie 2018 13:09
0%
00:00:00
00:00:00

Primul și unicul cosmonaut român, Dumitru Dorin Prunariu, a susținut la Chișinău două conferințe științifice privind demersurile românești in istoria aviației și astronauticii. Conferințele au fost organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Academia de Științe a Moldovei, pe 27 și 28 septembrie, în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Zborul românului Dumitru Prunariu în spațiul cosmic a însemnat pentru istoria aviației românești o realizare de neuitat. În 1981, tânărul de 29 de ani Dumitru Prunariu, a participat la lansarea cu succes a misiunii Soiuz 40 din cadrul programului spațial Intercosmos și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Dumitru Prunariu a povestit într-un interviu pentru Radio Chișinău ce fac astronauții acolo sus, ce emoții a avut când a ajuns în spațiu și cum s-a făcut astronaut.

Dumitru Prunariu: „Primul sentiment a fost de euforie – în sfârșit sunt acolo unde mi-am dorit după o pregătire de trei ani de zile. Al doilea sentiment și dorință acerbă a fost să văd pământul de acolo de sus. În momentul în care am ajuns sus era noapte. Noi am fost lansați la ora 20.16 și soarele a răsărit de-abia când am ajuns deasupra Australiei.

Am așteptat puțin până la răsăritul soarelui. Deocamdată vedeam pământul întunecat, doar niște luminițe acolo pe unde erau orașe mai mari și foarte vag se distingea orizontul terestru în noapte, dar în momentul în care a răsărit soarele, pământul s-a luminat foarte strălucitor față de cum mi-l închipuiam, sau cum îl vedem din avion.

Strălucitor, dintr-o dată s-au văzut multe detalii pe suprafața lui. Vezi o circumferință de la aproximativ 4 mii de kilometri altitudine și îți dai seama că tot ce vezi – zona de noapte, de zi, fenomenele meteorologice, zborul avioanelor, deplasarea vapoarelor pe mare, se petrec în timp real, nu este o filmare pe care o vezi la televizor… Mi-au rămas foarte multe amintiri întipărite pe viață în acele momente unice în viața mea”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău