INTERVIU | Directorul general interimar al „Termoelectrica”, Iurie Razlovan: „Chișinăul este pregătit pentru sezonul rece”

  • 23 Octombrie 14:43
INTERVIU | Directorul general interimar al „Termoelectrica”, Iurie Razlovan: „Chișinăul este pregătit pentru sezonul rece”

Capitala este pregătită pentru sezonul rece, având suficiente rezerve de combustibil și echipamente funcționale. Până în prezent 578 de consumatori s-au conectat la rețeaua de agent termic, iar procesul de conectare continuă, a comunicat directorul general interimar al „Termoelectrica”, Iurie Razlovan într-un interviu pentru Radio România Chișinău, realizat de Victoria Cernea.

În privința tarifelor, oficialul a afirmat că acestea nu vor crește, în condițiile în care prețul gazelor rămâne stabil.  

R.C.: Cât de pregătită este capitala pentru sezonul rece în ceea ce privește rezervele de combustibil și eficiența sistemului de încălzire?

I.R.: După cum a spus și ministrul energiei (n.r. Victor Parlicov) de mai multe ori, Republica Moldova are rezerve de gaze și contracte care să ne asigure combustibil pentru întregul sezon rece. Ceea ce ține de combustibilul de rezervă, avem păcură stocată la noi pe teritoriu, suntem pregătiți și din acest punct de vedere. Echipamentele au fost pregătite. Sezonul de încălzire deja l-am demarat. În prezent, are loc conectarea treptată a consumatorilor. Prin urmare, și capitala din punct de vedere al echipamentelor pe care le are în dotare este pregătită. În legătură cu fondul locativ, fiecare bloc are un pașaport de pregătire termică, și dacă acest pașaport nu este semnat înseamnă că sunt nereguli, dar aproape toate pașapoartele sunt semnate. Respectiv, și consumatorii sunt gata să primească agent termic.  

R.C.: Câți consumatori s-au conectat deja la rețeaua de agent termic? Anterior, într-un comunicat ați menționat că mai multe blocuri nu dispun de un administrator care să încheie contractele de furnizare a serviciilor de energie termică. Există riscul ca aceste blocuri să rămână fără agent termic?

I.R.: Într-un final, tot timpul s-a rezolvat problema într-un mod sau altul. Totuși, noi trebuie să dezvoltăm spiritul de „gospodari” și să avem administratori care să gestioneze blocurile. Avem conectați 578 de consumatori, inclusiv școli, grădinițe, blocuri de locuit, clădiri de oficii. Procesul de conectare este în desfășurare. 

R.C.: Va rămâne prețul energiei termice și electrice același ca și sezonul trecut de încălzire? Există planuri pentru ajustări de tarif?

I.R.: Dacă prețul la gaz rămâne stabil, nu avem motive să facem modificări. În ultimul an tariful nostru a fost modificat de patru ori în diminuare, pentru că pe piața internațională prețurile la gaze au căzut, plus am optimizat cheltuielile pe interior și asta ne-a permis să înaintăm calculele noastre către ANRE ca să facă ajustări. La moment, nu văd premise pentru asta. Avem un tarif, consider echilibrat ți mergem cu un în continuare. 

R.C.: Vă mulțumim pentru interviu!               

          

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,57 m/s
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
12
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău