INTERVIU | Directorul general al Agenției Franceze de Dezvoltare, Rémy Rioux: AFD este pe deplin mobilizată pentru a acorda Republicii Moldova suport pentru a răspunde la două provocări fundamentale cu care se confruntă țara

  • 06 Iunie 2022 09:55
INTERVIU | Directorul general al Agenției Franceze de Dezvoltare, Rémy Rioux: AFD este pe deplin mobilizată pentru a acorda Republicii Moldova suport pentru a răspunde la două provocări fundamentale cu care se confruntă țara

Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) va oferi Republicii Moldova mai mulți bani pentru dezvoltare pentru diverse sectoare precum energie, transport feroviar, apă și canalizare. AFD va acorda asistență tehnică, sub forma unui grant de 400.000 euro, pentru elaborarea unei foi de parcurs a investițiilor prioritare, ținând cont de aspectele legate de dezvoltarea transportului de mărfuri și călători, reabilitarea coridoarelor feroviare și digitalizare. De asemenea, în iulie, Agenția, în colaborare cu alte instituții franceze, va oferi în iulie 2 milioane de euro pentru găzduirea refugiaților. Mai multe detalii despre proiectele Agenției Franceze de Dezvoltare în Republica Moldova, a vorbit într-un interviu pentru Radio Chișinău directorul general al AFD, Rémy Rioux.

  • AFD are de câteva luni un birou în Republica Moldova. Care sunt prioritățile Agenției Franceze de Dezvoltare pentru Republica Moldova ?

AFD este pe deplin mobilizată pentru a acorda Republicii Moldova suport pentru a răspunde la două provocări fundamentale cu care se confruntă țara și care, din punctul meu de vedere, sunt complementare: convergența către standardele și practicile Uniunii Europene, pe de o parte, și tranziția către traiectorii de dezvoltare durabilă, în conformitate cu Acordul de la Paris, pe de altă parte. Prin intermediul finanțării sub formă de asistență tehnică, programe de investiții și împrumuturi bugetare, AFD își propune să susțină agenda de reformă a Republicii Moldova, în special în următoarele sectoare: energie, transport feroviar, silvicultură și irigație, apă și canalizare, precum și suport pentru întreprinderile mici și mijlocii.

  • Care au fost principalele probleme care au încetinit procesul de dezvoltare, modernizare, aici, în Republica Moldova?

Prezența AFD în Republica Moldova este prea recentă pentru a mă lansa într-o analiză aprofundată. Totuși, problemele legate de corupție, nerespectarea statului de drept și sub-investițiile în anumite sectoare cheie sunt factori care au împiedicat Republica Moldova să-și realizeze întregul potențial. Remarc, totodată, multe evoluții pozitive, manifestate prin traiectoria europeană a Moldovei și numeroasele reforme întreprinse în direcția dezvoltări mai echitabile și mai durabile din punct de vedere social și al mediului.

  • Republica Moldova parcurge în prezent un proces de reformă, au loc multe schimbări, care se produc în contextul crizelor economice și umanitare, pe fundalul războiului din Ucraina. Care este viziunea AFD asupra procesului de modernizare a Republicii Moldova ?

Acest proces de modernizare este în primul rând salutabil, la fel ca și dorința guvernului de a continua aceste reforme, în pofida crizelor pe care le-ați menționat. Într-adevăr, rolul instituțiilor precum AFD este să susțină Republica Moldova în realizarea acestui proces de reformă. De altfel, cooperarea dintre autoritățile moldovenești și comunitatea donatorilor europeni și internaționali este de înaltă calitate și trebuie continuată pentru a permite realizarea obiectivelor ambițioase stabilite. Voi insista asupra necesității de a prioritiza reformele care trebuie întreprinse în diferite sectoare. Anume un asemenea exercițiu de prioritizare a investițiilor urmează să susțină AFD în sectorul transportului feroviar și cel energetic.

  • Agenția a pregătit 15 milioane de euro pentru pachetul de finanțare macroeconomică destinat Moldovei. Când vor fi alocați acești bani și în care domenii vor fi folosiți?

Această primă finanțare ilustrează suportul pe care Franța îl oferă Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Va fi alocată în următoarele săptămâni, după ce autoritățile moldovenești vor aproba procesul de validare a acestei finanțări. Fondurile respective sunt menite să alimenteze bugetul de stat, permițându-i să facă față consecințelor economice și sociale ale crizei. Această primă finanțare din partea AFD pentru Moldova prefigurează alte finanțări. Tot în anul 2022, va fi acordat un al doilea împrumut de 60 de milioane de euro pentru susținerea reformelor în sectorul feroviar și dezvoltarea energiilor regenerabile.

  • L'AFD oferă asistență pentru depășirea situațiilor de criză. Cum se concretizează acest suport la nivel umanitar?

La nivel umanitar, AFD dorește să susțină elanul de solidaritate, în special prin intermediul organizațiilor franceze ale societății civile. La mijlocul lunii aprilie, în cadrul unei misiuni a AFD și a Fondation de France (FdF), au avut loc întâlniri cu actorii de pe teren din Moldova. Pe această bază, AFD își propune să mobilizeze, în iulie 2022, 2 milioane de euro, în cofinanțare cu FdF, pentru un proiect implementat de un consorțiu de ONG-uri franceze (Solidarités International, Handicap International, Médecins du Monde și Première Urgence Internationale) pentru a răspunde provocărilor legate de găzduirea refugiaților și accesul acestora la educație și pe piața muncii.

  • De rând cu alte proiecte, AFD intenționează să susțină și reforma sistemului feroviar din Republica Moldova. Ce prevede acest proiect?

Aveți dreptate, AFD își plasează acțiunile sale într-un cadru mai larg al investițiilor și dialogului de politici publice pentru a susține sectorul feroviar. Fiind conștientă de poziția sa strategică ca teritoriu de tranzit, Republica Moldova își propune să realizeze o reformă profundă a sectorului, pentru a profita de dezvoltarea transportului feroviar în vederea extinderii comerțului cu Uniunea Europeană. Vorbind foarte concret, acest sector este unul dintre cei doi beneficiari, alături de sectorul energetic, ai suportului pe care AFD îl acordă prin intermediul unei finanțări bugetare de politici publice de 60 de milioane de euro către Republica Moldova, în paralel cu finanțarea in partea Băncii Mondiale. Pe de altă parte, la solicitarea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și a Întreprinderii Căile Ferate din Moldova (CFM), AFD va acorda asistență tehnică, sub forma unui grant de 400.000 euro, pentru elaborarea unei foi de parcurs a investițiilor prioritare, ținând cont de aspectele legate de dezvoltarea transportului de mărfuri și călători, reabilitarea coridoarelor feroviare și digitalizare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău