INTERVIU | Daniel Ioniță: Îmi doresc ca România și R.Moldova să fie din nou puternice, împreună în UE

  • 01 Decembrie 2018 12:41
0%
00:00:00
00:00:00

România este principalul partener al Republicii Moldova, susține Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, într-un interviu pentru Radio Chișinău acordat cu prilejul Zilei Naționale a României și Centenarului Marii Uniri.

„Relația dintre România și Republica Moldova este una consolidată, într-o constantă ascensiune, care se bazează pe elementele importante date de comunitatea de limbă, de istorie, de tradiții, pe dorința noastră de a susține parcursul european al R. Moldova și totodată pe necesitatea de a susține proiecte pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului, a declarat Daniel Ioniță.

El a subliniat că „pe dimensiunea economică, în acest an, se va înregistra un record, ne apropiem de cifra de două miliarde de dolari schimburi comerciale. Suntem principalul partener al R. Moldova, au crescut în ultima perioada atât exporturile cât și importurile din R. Moldova. Asta dovedește, în primul rând, că Acordul de Asociere cu UE și componenta sa DCFTA, funcționează în interesul tuturor cetățenilor din R. Moldova.

Sunt câteva proiecte care rezonează pozitiv în conștiința publică, este vorba de proiectele din domeniul educațional în care România are o contribuție substanțială, de la unitățile preșcolare până la sistemul de învățământ postuniveristar. România a renovat un număr substanțial de grădinițe din R, Moldova, iar recent cele două guverne au decis să continue acest proiect, Guvernul României alocând o tranșă adițională de trei milioane de euro pentru alte 200 de grădinițe, care se vor adăuga celor 845 de proiecte realizate în acest domeniu”...

”Dragostea pentru neam și țară ne-au ajutat pe noi, românii, să trecem cu fruntea sus prin istorie. Românii s-au unit în 1918 pentru a înfăptui un vis de secole al neamului nostru. Am făcut unirea cu inima, nu cu spada, însă ne-am apărat neamul cu lacrimi și cu sânge. Cred că aceste valori supreme caracterizează și relațiile dintre România și R. Moldova în momentul de față. Suntem împreună pe calea susținerii parcursului european al R. Moldova, credem cu tărie în valorile și principiile europene, care pot fi exprimate plenar doar în libertate și acționăm cu dragoste pentru materializarea multiplelor proiecte bilaterale. Îmi doresc să pătrundem cu toții în esența aniversării Centenarului Marii Uniri, să înțelegem cine suntem, pentru a putea să mergem mai departe. Îmi doresc ca România și R.Moldova să fie din nou puternice, să fie împreună în Uniunea Europeană, să fie respectate în UE. La mulți ani, români, indiferent unde ați trăi și cum v-ați numi voi – moldoveni, munteni, bănățeni, dobrogeni”. 

Totodată, Ambasadorul Daniel Ioniță a adresat un mesaj de felicitare și postului nostru Radio Chișinău, care la 1 decembrie a împlinit 7 ani de la lansarea sa oficială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău