INTERVIU | Cum ne protejăm copiii de abuzuri pe Internet. Alexandru Putere, șeful secției Combaterea crimelor informatice INI

  • 19 Februarie 2018 17:12
0%
00:00:00
00:00:00

Internetul a devenit indispensabil lumii moderne, în același timp acesta poate fi o amenințare atât pentru copii cât și pentru maturi în întreaga lume. Specialiștii le recomandă părinților o mai mare supraveghere a activității copiilor în mediu online, discuții privind riscurile și consecințele contactului cu persoane necunoscute în lumea virtuală. 

Pe parcursul anului 2017 au fost înregistrate patru cazuri de acțiuni perverse săvârșite cu utilizarea internetului, în care au fost implicați copii. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, Alexandru Putere, șeful secției Combaterea crimelor informatice a Inspectoratului Național de Investigații din cadrul Inspectoratul General de Poliție susține că în cele patru cazuri a fost vorba de discuții cu caracter indecent care urmau să ducă la întâlniri în mediul real, iar copiii implicați aveau între nouă și 14 ani.

”A intervenit poliția la timp și practic acești copii au fost salvați. Au fost identificați abuzatorii care au fost numiți infractori. Urmează ca procuratura, împreună cu ofițerii de urmărire penală și noi, ca ofițeri de investigație să cercetăm cazurile și să le trimitem în judecată.” a declarat în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău, Alexandru Putere.

Există o serie de reguli pentru copiii și părinții, legate de utilizarea internetului și crearea profilurilor în mediul virtual. Părinții sunt sfătuiți să discute cu proprii copii, așa încât să devină prieteni atât în mediul online cât și în mediul virtual cu aceștia. Copilul trebuie învățat să comunice cu părinții și să raporteze discuțiile care i se par neadecvate cu persoane întâlnite în mediul online, să nu accepte în prieteni persoane necunoscute. De comunicat în așa fel cu minorul încât să nu producă și să distribuie el singur fotografii intime. Împreună cu părinții trebuie stabilit un timp rezonabil de aflare a copilului pe internet. Iar societatea civilă trebuie să depășească complexul de a raporta poliției aceste cazuri.  

De asemenea, este recomandată instalarea unui program de control parental care poate fi descărcat gratuit de pe internet.

”Programul de control parental poate fi instalat pe orice fel de dispozitiv: calculator, tabletă, telefon, și nu face decât să protejeze copilul de informația care vine din exterior blocând, de exemplu, tot felul de site-uri.  Uitându-se pe un site de jocuri, copilului nu îi va apărea o reclamă, pe care accesând-o acesta ar putea ajunge să viziteze un site pornografic. Nu este exclus ca  necunoscuți să ajungă să îți vadă fotografiile personale din calculator, datele personale, adresa, școala la care studiezi. Totodată părintele poate vedea istoricul informațiilor căutate de copil pe internet. La ce anume a atras atenția, care au fost cuvintele cheie introduse de copil, timpul cât a stat și ora. Nu este normal ca copilul să stea pe pagina sa de facebook la ora 2 noaptea”, susține în continuare Alexandru Putere, șeful secției Combaterea crimelor informatice a Inspectoratului Național de Investigații.

Din cazurile investigate de autoritățile din R. Moldova, având create mai multe profiluri false, atât de fete, cât și de băieți, un singur infractor poate duce discuții simultane cu sute de copii, discuții ce pot trauma psihologic minorul, într-o mai mica sau mai mare măsură.  Cel mai grav este că nu doar copiii pot cădea victime ale infracțiunilor pe internet ci și maturii, potrivit lui Alexandru Putere:

”Cu părere de rău maturii nu știu nici ei cum să se comporte în mediul virtual, femeile și bărbații deopotrivă. Am avut cazuri anterioare când maturii au căzut victime ale unor așa numite agenții de modeling online. Persoanele fără a se documenta despre existența unei astfel de agenții, încep și produc acasă fotografii, în diferite ipostaze, cu gândul că le expediază potențialului angajator. Avem cazuri în care au fost implicate zeci de persoane mature care s-au expus singuri riscului, ca ulterior așa numita companie de modeling să se implice în acțiuni de șantaj în baza acelor fotografii”.

Amintim că un studiu recent al  Centrului internațional ”La Strada” arata că în Republica Moldova patru din zece copii cu vârsta sub zece ani au deja un cont pe rețelele sociale. Fiecare al cincilea adolescent de 14-15 ani a primit pe Internet fotografii, înregistrări video cu conținut sexual. Totodată, în 16,8% din cazuri li s-au solicitat astfel de lucruri. Doar nouă la sută dintre copii se adresează părinților sau unui adult cerându-i sfatul atunci când primesc solicitări de a transmite informații cu caracter sexual.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău