INTERVIU cu Ion Costaș, ministru al apărării în timpul conflictului de pe Nistru

  • 02 Martie 2016 17:39
INTERVIU cu Ion Costaș, ministru al apărării în timpul conflictului de pe Nistru

Generalul în rezervă Ion Costaș, fost ministru de interne și al apărării din R. Moldova în timpul conflictului armat de pe Nistru, consideră că există mai multe căi de rezolvare a acestui diferend ce durează de peste 20 de ani.

''O variantă ar fi schimbarea acestui teritoriu, la care pretindea Ucraina de mult timp, în schimbul regiunilor istorice - sudul Basarabiei sau nordul Bucovinei. Dar, luând în considerare ceea ce se întâmplă în Ucraina ar fi greu de închipuit'', a declarat generalul Costaș, într-un interviu acordat Deutsche Welle, citat de Agerpres, la 24 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru.

A doua soluție, a apreciat el, ''ar fi acordul rușilor de a nu mai finanța regiunea transnistreană și astfel cei de la Tiraspol ar putea înțelege că unica soluție de viitor este reintegrarea țării și să termine cu separatismul, iar noi să acordăm niște drepturi suplimentare acestei regiuni''.

O a treia posibilitate, a adăugat Ion Costaș, ''este integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și apropierea atât economic, cât și social și politic, de România, unica țară care poate să ne salveze și să ne primească cu toate păcatele pe care le avem''.

În același interviu, generalul Ion Costaș a subliniat că misiunea de menținere a păcii de pe Nistru nu trebuie să fie una militară, așa cum este în prezent, ci una civilă. ''Aceasta nu este o misiune de menținere a păcii, este o armată regulată, bine dotată militar, care susține separatismul din acea regiune. S-a ajuns la faptul că ei antrenează armata transnistreană care este, actualmente, mai mare decât armata Republicii Moldova. Astfel, chiar și astăzi noi suntem numeric, logistic, mai slabi decât armata de după Nistru. La aceasta se mai adaugă și depozitul de muniții din Cobasna, unde sunt păstrate peste 20.000 de tone de armament. Ele sunt învechite, dar pot fi folosite oricând'', a afirmat fostul ministru al apărării.

Generalul Ion Costaș a amintit că, atunci când a fost convenit armistițiul de încetare a focului (iulie 1992), a fost semnat un acord care stipula rămânerea Armatei a 14-a pe teritoriul Transnistriei. ''Era un non-sens deoarece nicio fostă republică din cele 15 nu a acceptat staționarea pe teritoriul său a armatei ruse și a munițiilor acesteia. Au fost greșeli strategice care au dus la faptul că această armată se află până în zilele noastre pe teritoriul nostru suveran și independent'', a mai afirmat generalul Costaș în interviul pentru Deutsche Welle.

Ion Costaș, fostul ministru de interne și al apărării în perioada 1990 -1992, este autorul cărții ''Transnistria 1989-1992. Cronica unui război nedeclarat'', lansată pentru prima dată în limba română în anul 2012, iar în versiune engleză în 2014 la Bruxelles. Volumul, considerat unul de excepție, cuprinde 40 de capitole și începe cu analiza situației URSS, de la sfârșitul anilor 1980. Autorul oferă detalii inedite despre războiul de pe Nistru, povestește despre acțiunile militare, inclusiv despre operațiunea de capturare a liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. Pe lângă aceste dezvăluiri, cartea conține și copii ale documentelor oficiale din acele timpuri.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău