Interviu cu Dorin Chirtoacă: Obiectul final este să devenim membri ai UE

  • 29 Noiembrie 2013 19:18
Interviu cu Dorin Chirtoacă: Obiectul final este să devenim membri ai UE

Interviu acordat, în exclusivitate, de către primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă pentru Radio Chișinău.

Domnule Chirtoacă ați asistat astăzi la ceremonia de parafare a Acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Cum vi s-a părut atmosfera de la summit-ul de la Vilnius?

Întreaga ceremonie a fost cu adevărat europeană, modestă, dar în același timp, plină de conținut, în care s-a văzut  diversitatea dar și unitatea Europei. Apoi, Summit-ul a continuat cu ședința plenară, au luat cuvântul aproape toți șefii de stat și de guvern prezenți la reuniune precum și instituțiile europene: Comisia Europeana, Parlamentul European, Comitetul regiunilor. S-a observat o voință, în continuare, din partea tuturor, în a aprofunda relațiile între statele europene, respectiv între statele membre ale UE, pe de o parte, și cele din Parteneriatul estic. Trebuie sa recunoaștem că, pe de altă parte, dincolo de deschiderea și susținerea față de Europa de Est și față de Republica Moldova,  în special, discursurile au cuprins, toate dimensiunile, practic întreg diapazonul, de la discursuri foarte optimiste și încurajatoare, precum discursul nostru, al Republicii Moldova, și cel al Georgiei, continuând cu discursuri de susținere din partea țărilor din Europa de est. Au fost și discursuri cu minciuni, cum a fost cel din partea Ucrainei, dacă e să spunem exact așa cum s-a întâmplat. De asemenea, au fost discursuri de îngrijorare din partea Italiei, Franței, Germaniei, care au ridicat semne de întrebare, au manifestat mai multă îngrijorare vis-a-vis de relația cu Federația Rusă, motiv pentru care, observăm ca buna dispoziție scade pe măsură ce ne deplasăm de la est, spre vest. Or, asta înseamnă că la ora actuală am câștigat o bătălie, dar nu putem vorbi despre faptul că am câștigat războiul, cum se spune.

Ce sentimente vă încearcă acum când Republica Moldova a parafat Acordul de asociere, acord care e considerat un prim pas spre aderarea la UE? V-ați declarat încă din 2007 primar al unei capitale europene. 

Sentimente de bucurie, dar și de îngrijorare. Bucurie pentru că într-adevăr, după 6 ani de eforturi la Primăria municipiului Chișinău, din 2007, dar și cu eforturile dinainte, din 2005 și din 1989 cu generațiile care s-au ridicat pentru libertate și democrație. Iată că din 2009 a început procesul de apropiere de Uniunea  Europeană și astăzi este un prim rezultat, parafarea, trebuie să mergem și până la semnare trebuie să ajungem și la implementare, să depunem candidatura pentru integrare și trebuie să devenim membri ai UE. Acesta de fapt este obiectivul final. Dar în același timp, dincolo de bucurie este și foarte multă îngrijorare, de ceea ce am auzit aici având în vedere că optimismul și buna dispoziția, după cum am spus, scad pe măsura ce ne deplasăm de la Est la Vest. Statele membre cel puțin așa sau exprimat.  Și, depinde cum vom reuși în Republica Moldova să devenim cu toții europeni ca mentalitate, mă refer la cetățeni și cum să devină politicienii cinstiți în așa fel încât regulile europene să funcționeze.

Cât de mare este pericolul ca Republica Moldova să se pomenească în situația Ucrainei care a parafat Acordul de asociere, apoi, în ultimul moment, a renunțat să-l mai semneze?

Acum suntem exact în situația Ucrainei de acum un an și jumătate, din martie 2012, când ucrainenii au parafat Acordul. Trebuie să ținem cont de faptul că anul viitor avem alegeri parlamentare și Acordul de asociere abia ar putea fi semnat în septembrie 2014, din câte am înțeles eu. Să vedem dacă și libera circulație tot de atunci. Contează însă cu ce rezultat se vor încheia alegerile parlamentare și încotro va merge Republica Moldova după 2014. Tot spre Europa sau vom avea o majoritate orientată spre Rusia și spațiul Estic. Or, aceasta depinde de calitatea guvernării, de corectitudine, de implementarea unor reforme adevărate, de respectarea unor reguli și principii europene și nu de utilizarea dublelor standarde, cum, din păcate, s-a întâmplat, dacă este să ne uităm la Banca de Economii, Aeroportul Chișinău, și alte lucruri nelalocul lor. Dacă Europa a închis ochii până acum și să vedem dacă va închide ochii și mai departe la nelegiuirile care s-au făcut la noi. Nu știu dacă și societatea, electoratul, oamenii vor închide și ei ochii. S-ar putea să nu fie tocmai de acord. Din această cauză, ar putea să aibă un motiv, fie de a nu se prezenta la alegeri, fie de a opta pentru altcineva.

Ce comentariu aveți vizavi de vizita la Chișinău a președintelui României Traian Băsescu cu care ați călătorit împreună și spre Vilnius și de acolo la Chișinău?

Venirea lui Traian Băsescu la Chișinău este un mesaj de încurajare a integrării europene a Republicii Moldova, dar, de asemenea, și pentru a da un semnal în ceea ce privește cel de-al treilea proiect fundamental pe care l-a anunțat domnia sa pentru România și anume reîntregirea neamului. În acest sens Summit-ul de la Vilnius capătă și un sens național pentru întreaga națiune românească.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău