INTERVIU cu Ambasadorul României la Londra: Ce înseamnă Brexitul pentru cetățenii români

  • 02 Iulie 2016 16:45
INTERVIU cu Ambasadorul României la Londra: Ce înseamnă Brexitul pentru cetățenii români

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că în momentul de față, după referendumul privind Brexit, există o situație "foarte fluidă" în mediul politic și opinia publică din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar cum vor evolua lucrurile în viitor nu poate nimeni să evalueze exact, nici…

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că în momentul de față, după referendumul privind Brexit, există o situație "foarte fluidă" în mediul politic și opinia publică din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar cum vor evolua lucrurile în viitor nu poate nimeni să evalueze exact, nici la nivelul instituțiilor britanice, nici în cele ale UE și statelor membre.

El subliniază că ieșirea unei țări membre din UE reprezintă "un experiment fără precedent", neexistând practici despre cum ar trebui să decurgă lucrurile, în condițiile în care "apartenența la UE a creat mii de fire prin care o țară e legată de spațiul comunitar".

Referitor la românii din Marea Britanie, ambasadorul Mihalache arată că există o îngrijorare în rândul acestora privind păstrarea locurilor de muncă și libertatea de circulație, semnalată inclusiv prin telefoane primite în ambasadă. El face însă un apel la calm, inclusiv către presa din România, dând asigurări că pentru perioada următoare nu există un risc imediat de a fi pierdute aceste locuri de muncă sau de a fi limitată libertatea de circulație.

Potrivit acestuia, pentru schimbarea imaginii românilor în presa din Marea Britanie e necesar și un mai bun efort de comunicare, însă acesta trebuie dublat și de "alte tipuri de măsuri, inclusiv de măsuri de tip cooperare polițienească mai severă, care să mai trimită acasă pe unii, care nu neapărat ne fac cinste", el referindu-se în context la cerșetorii din centrul Londrei.

De asemenea, ambasadorul mai arată că are speranțe ca, până cel târziu în toamnă, să fie operaționalizat noul Consulat General de la Manchester, de la care se așteaptă să mai ridice din presiunea de pe secția consulară a Ambasadei de la Londra.

AGERPRES: Domnule ambasador, sunteți la începutul mandatului într-o țară ai cărei cetățeni tocmai și-au exprimat dorința de a ieși din Uniune. Cum abordați situația generată de acest Brexit?
Dan Mihalache: Da. E un început de mandat un pic mai special pentru că, iată, el a intervenit nu foarte fericit, aș putea spune, pe fondul rezultatului acestui referendum privind ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. E o stare foarte fluidă în momentul de față în opinia publică britanică, în mediul politic din Marea Britanie. Există foarte multe semne de întrebare și necunoscute despre cum va fi parcurs mai departe acest drum. Sigur că noi ce putem face e să urmărim foarte atent ce se întâmplă în mediul politic, ce se întâmplă la nivel instituțional și în paralel să construim diferite scenarii și, mai ales, să evaluăm pe fiecare palier în parte consecințele pe care acest drum le va avea, în funcție sigur și de rapiditatea, să spun așa, cu care va fi parcurs. Deocamdată, suntem într-o fază de evaluare, de dialog, de încercare de a vedea ceea ce chiar și britanicii par a nu ști foarte clar, anume ce și cum și când se va întâmpla mai departe după rezultatul acestui referendum. Sunt foarte mulți care cred că referendumul poate să fie reversibil, eu personal mă îndoiesc, pentru că până la urmă, aici, în Marea Britanie e o tradiție foarte consolidată democratică, dar cum se vor întâmpla lucrurile în viitor, cred că în momentul de față nimeni, nici la nivelul instituțiilor britanice, și nici măcar la nivelul UE și a statelor membre, nu poate să evalueze. Este un experiment fără precedent. Nu există practici. Sunt și evaluări foarte diferite, apropo de intervalul de timp în care o asemenea ieșire se poate produce. Sunt zeci, sute, mii de probleme pe care o asemenea ieșire le pune. Probleme cu care niciun stat și nici instituțiile europene nu s-au confruntat până la urmă, niciodată, pentru că totuși apartenența la UE a creat mii de fire prin care o țară e legată de spațiul comunitar. Vom vedea până la urmă cum vor decurge lucrurile și sigur va fi important și cum se va structura poziția României în acest dialog.

AGERPRES: Sunteți îngrijorat?
Dan Mihalache: Poate că îngrijorat e un cuvânt nu neapărat cel mai potrivit pentru a defini un mod de raportare. Sigur că există și o doză de îngrijorare care ține de viitor, de viitorul construcției europene, dar până la urmă asta este și vom găsi o cadență a relațiilor din punct de vedere strict bilateral. În ceea ce privește relația României cu Marea Britanie sub varii aspecte, care țin de parteneriatul strategic din punct de vedere politic, care țin de parteneriatul pe care îl avem în zonele militară, de securitate, de coordonare a unor inițiative de politică externă, eu cred că acest parteneriat rămâne neafectat și vom găsi metode de a-l consolida și în afara unei apartenențe a Marii Britanii la UE. Rămân, sigur, celelalte teme care țin de libera circulație a persoanelor și care vor trebui să fie abordate separat.

AGERPRES: Care sunt prioritățile mandatului dumneavoastră?
Dan Mihalache: Eu am definit în fața Parlamentului atunci când am fost audiat, să spun așa, trei zone de priorități: aprofundarea, în primul rând, a parteneriatului strategic, în special prin echilibrarea dimensiunii economice cu dimensiunea politico-militară, din punct de vedere al relațiilor bilaterale; doi, zona care ține de dialogul cu comunitatea românească și de sprijinul pe care ambasada poate să-l dea comunității românești; iar a treia prioritate care ținea de cooperarea noastră în cadrul instituțiilor europene, iată că va trebui un pic regândită, ca să spun așa, în lumina unui nou statut spre care Marea Britanie merge în momentul de față.

AGERPRES: Ați amintit de audierea dumneavoastră din Parlament. Atunci ați spus că o prioritate a mandatului de ambasador ține de comunitatea românească din Marea Britanie și ați subliniat în acest context importanța operaționalizării Consulatului României de la Manchester. S-au făcut pași în această direcție?
Dan Mihalache: Suntem pe ultimele sute de metri în ceea ce privește pregătirea logistică, ceea ce înseamnă spațiul și așa mai departe pentru Manchester. Eu sper ca până cel mai târziu la începutul toamnei să avem numit de către Guvern, conform legii, și un consul general care să conducă activitatea acolo. Suntem într-un dialog cu cei din țară apropo de, să spun așa, echipa care trebuie să populeze Consulatul General de la Manchester. Eu îmi pun foarte mari speranțe în acest consulat general, pentru că el ridică, cumva, presiunea care există pe zona consulară a Ambasadei din Londra, spre care vin acum toate solicitările de documente, din partea românilor, și atunci, cumva partea de Nord ar putea să aibă acces la Consulatul General de la Manchester, ceea ce ne-ar permite și un moment de respiro și o regândire a ceea ce înseamnă serviciile consulare în Londra, poate un aranjament mai prietenos. Înțeleg foarte bine faptul că nu o dată cetățenii români care vin să solicite documente sunt nervoși, că au în mod justificat sentimentul că serviciile pe care le oferă statul român nu sunt de calitate, că trebuie să aștepte, că spațiile poate sunt improprii, dar și eu fac un apel la toți concetățenii noștri să înțeleagă că pur și simplu numărul solicitărilor a crescut într-o perioadă foarte scurtă de timp, de doi-trei ani, aproape exponențial și că efectiv ambasada nu a fost pregătită ca infrastructură, nici logistică, nici umană, pentru lucrul acesta și vreau să-i asigur că vom face ceea ce trebuie făcut pentru ca serviciile care se oferă cetățenilor români să crească din punct de vedere al calității și al vitezei, a celerității. Dar asta, din păcate, necesită investiții și nu se poate face de astăzi pe mâine.

AGERPRES: Vorbeați de o creștere exponențială. Ne puteți da niște cifre?
Dan Mihalache: Acum noi vorbim la nivel de 170.000 de oameni înregistrați oficial. Dar sunt evaluări care spun că de fapt e vorba de aproape 400.000. A fost și o schimbare a fluxurilor de circulație a persoanelor, foarte mulți români datorită crizei economice nu mai găseau de lucru în Spania sau în Italia sau chiar și în România, s-au reorientat spre Marea Britanie și pe fondul momentului în care s-a liberalizat circulația forței de muncă și efectiv numărul a crescut. Ceea ce aduce după sine și probleme pentru ambasadă. Din păcate, a adus după sine, trebuie să o spunem foarte franc, și chestiuni care țin de o creștere a infracționalității concetățenilor noștri, ceea ce nu e neapărat foarte onorant.

AGERPRES: Sunteți numit de puțin timp ambasador. Care a fost prima decizie pe care ați luat-o din postura asta?
Dan Mihalache: Prima decizie a ținut de ceea ce a însemnat comunicarea cu instituțiile din țară pe tema referendumului. Eu am venit cu trei zile înainte de referendum și am intrat direct în celulă de criză.

AGERPRES: Vorbind iarăși de Brexit, cum intenționați să susțineți micii întreprinzători din Marea Britanie? E un sentiment de îngrijorare și în rândul celor care au afaceri aici și în rândul celor veniți să muncească.
Dan Mihalache: Eu cred că îngrijorarea este întemeiată, dar eu fac un apel la a trata lucrurile cu calm și cu înțelegerea faptului că acest proces de ieșire și implicațiile lui, inclusiv asupra cetățenilor UE și a cetățenilor români, nu se vor derula aceste implicații de astăzi pe mâine, așa că în perioada următoare nu cred că e nevoie să agităm foarte mult această temă. Vom vedea cum se va așeza, vom vedea care va fi procesul de negociere, pe de-o parte între Marea Britanie și UE, bilateral între Marea Britanie și România. Deocamdată, vreau să-i asigur că în perioada următoare nu se va întâmpla absolut nimic, nici cu afacerile lor, nici cu locurile lor de muncă, nici cu libertatea de a circula nestingherit în spațiul comunitar.

AGERPRES: Putem defini acest "deocamdată"? Câteva luni? Până la sfârșitul anului? În următorii doi ani, din ce estimări puteți face?
Dan Mihalache: La ora aceasta e foarte complicat să facem asemenea estimări. Probabil că ați văzut că există această discuție despre activarea Articolului 50 din Tratatul UE, prin care un stat practic anunță că părăsește Uniunea. Ați văzut că în Marea Britanie pare-se să existe un anumit tip de consens la nivelul decidenților din Marea Britanie de a nu activa imediat această clauză. Ați văzut și vocile contradictorii la nivelul UE. Probabil că la începutul toamnei, după ce vor fi și alegeri pentru leadership-ul Partidului Conservator, poate că după ce vor fi și alegeri, nu se știe, parlamentare anticipate sau după, oricum va fi un nou Guvern, vom avea o imagine poate mai limpede deasupra desfășurătorului proiectat în timp. Deocamdată nu există această imagine nici la nivelul decidenților.

AGERPRES: Vorbeați de o îmbunătățire a comunicării cu comunitatea românească. Copreședintele PNL Alina Gorghiu i-a solicitat premierului să deschidă o linie verde telefonică pentru românii din Marea Britanie, în cazul în care aceștia ar avea întrebări. Dumneavoastră vedeți oportună o asemenea inițiativă, o linie telefonică pentru românii de aici?
Dan Mihalache: O asemenea inițiativă ar putea fi oportună în momentul în care vom ști mai limpede care sunt pașii care vor fi urmați, care vor fi răspunsurile la întrebări care țin de libera circulație, de dreptul la muncă. Acum, ce să spună la telefon un eventual respondent, decât ceea ce am spus eu mai devreme, că e nevoie de calm și să nu ne agităm foarte tare în momentul de față.

AGERPRES: Ați primit telefoane la ambasadă, după Brexit, din partea românilor?
Dan Mihalache: Da, sigur există, au fost foarte multe telefoane. Mi-ar fi greu să vă spun un număr, dar sigur că lumea are un tip de nervozitate, de incertitudine, există și multe informații care se vehiculează în spațiul public. A existat și o anumită tensiune la nivelul opiniei publice, post referendum în Marea Britanie. Au fost și fenomene din astea, mai degenerative, cum ar fi amenințări la adresa comunităților de străini. Slavă Cerului, noi nu am avut sau cel puțin nu avem știință la Ambasadă, nu ni s-au semnalat agresiuni la adresa unor cetățeni români, nici verbale, nici fizice, deci nu am fost neapărat țintă, dar pe acest climat de incertitudine și de tensiune post referendum sigur că cetățenii noștri români care trăiesc și muncesc aici sunt pe bună dreptate îngrijorați.

AGERPRES: Ei întreabă dacă pot să mai circule doar cu buletinul?
Dan Mihalache: Eu aș face totuși apel și către media din țară, am văzut mai multe emisiuni în această perioadă, de a nu funcționa așa ca un element de autoaprindere a isteriei colective. Haideți să tratăm lucrurile într-o cheie de raționalitate, așa cum sunt. După ce vom vedea care e traseul, vom extrage concluziile și le vom explica.

AGERPRES: Ce întreabă românii? Întreabă dacă se mai poate circula cu buletinul, dacă trebuie să își facă pașaport, întreabă dacă mai pot să meargă în țară, dacă se mai pot întoarce?
Dan Mihalache: Da, lucruri din astea, care țin în principal de libera circulație și de dreptul la muncă.

AGERPRES: Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, declara recent că ieșirea Marii Britanii din UE, ar putea avea un impact și asupra unei viitoare aderări a României la zona euro, în sensul că aderarea va fi probabil amânată încă un an sau doi. În actualul context, când vedeți realizabil obiectivul aderării României la zona euro?
Dan Mihalache: Da, e posibil ca întreaga construcție europeană, inclusiv zona euro, să cunoască transformări în urma acestui Brexit. Sunt în studiu, bănuiesc, la Banca Națională, la Ministerul Finanțelor, consecințele asupra stabilității monetare și asupra zonei euro. Eu aș prefera ca România să fie ea pregătită să adere la zona euro prin măsuri, pe care n-am sentimentul că până la această oră cineva le-a luat.

AGERPRES: Aș vrea să vă întreb legat de președintele Klaus Iohannis, care a anunțat azi că vrea constituirea unui grup de lucru care să analizeze impactul referendumului din Marea Britanie asupra României, credeți că ambasada ar trebui să fie parte activă în acest grup de lucru?
Dan Mihalache: Ambasada va fi parte activă a unui asemenea grup de lucru, fie și prin faptul că toți colegii din ambasadă pe zonele pe care le au în responsabilitate au început să producă documente, studii asupra posibilelor consecințe pe care Brexit-ul le are asupra relației bilaterale în principal, asupra diferitelor ei componente, de la circulația forței de muncă, la situația studenților, de pildă români care sunt în Marea Britanie. Vom produce cu capacitatea noastră de expertiză, uzând contactele pe care le avem și interpretarea analitică a informațiilor care aici, sigur, sunt mult mai multe, vom produce ceea ce trebuie pentru ca la nivelul decidenților români să avem o imagine.

AGERPRES: Tot legat de declarația recentă a șefului statului român, acesta spunea că David Cameron l-a asigurat că românii din Marea Britanie pot să rămână aici și să muncească. Dumneavoastră ați informat comunitatea românească, ați discutat cu reprezentanții ei?
Dan Mihalache: Vom discuta cu ei, dar cred că declarația a fost destul de bine mediatizată. Am pus-o și noi pe mijloacele de socializare pe care le avem la dispoziție și cred că până la urmă premierul Cameron am înțeles că a vorbit nu în numele său personal, ci în numele Guvernului britanic, a fost un element care, repet, merge pe aceeași linie de a încerca să abordăm cu foarte mult calm această situație, din punctul de vedere al cetățenilor români de pe teritoriul Marii Britanii.

AGERPRES: Sunteți de foarte puțin timp ambasador. Ați discutat cu oficialii britanici sau urmează să o faceți? Și dacă da, când?
Dan Mihalache: Vom face aceste lucruri, în momentul în care repet, vom avea o perspectivă clară asupra mișcărilor care au loc în spațiul politic și administrativ britanic. În momentul de față, sunt în competiție internă pentru leadership-ul Partidului Conservator, care ar atrage după sine și un nou prim-ministru, un nou Guvern, un nou Cabinet, deci, în momentul de față, iertați-mă, dar cred că ultima preocupare a decidenților din Marea Britanie este aibă discuții cu noi pe teme pe care deocamdată nu au stabilit o direcție ei însăși.

AGERPRES: Întrebarea esențială care se pune acasă este dacă românii din Marea Britanie trebuie, vor fi nevoiți să se întoarcă sau nu acasă? Cei care sună la ambasadă au dat și semnalul acesta, că ei ar dori să se întoarcă acasă? Că le e teamă de această incertitudine?
Dan Mihalache: Din câte știu eu, nu. Deci nu. Sunt întrebări care se pun, dar așa un val de dorință de întoarcere nu am putea să vă semnalăm.

AGERPRES: Ținând cont că vorbim de Brexit, nu putem să îl disociem de subiectele care țin de migrație. Vă așteptați la schimbări față de comunitatea românească venite din partea autorităților britanice?
Dan Mihalache: În momentul de față, nu. Repet, totul va ține de cum se reglează relațiile post Brexit. Deci, nu avem semnale. Avem o colaborare foarte bună cu autoritățile britanice. Chiar am avut discuții în aceste zile, apropo de valul acesta de xenofobie despre care s-a vorbit. I-am rugat să ne semnaleze în momentul în care au date, informații că ar exista agresiuni verbale, fizice, împotriva unor cetățeni români. E o cooperare care are loc pe mai multe dimensiuni. E o cooperare polițienească foarte bună. Nu văd deocamdată probleme.

AGERPRES: Vorbeați de presa din România. Dacă ar fi să vorbim de presa britanică, de multe ori articolele nu au fost favorabile românilor de aici, imaginea nu a fost reflectată chiar pozitiv. Aveți în plan soluții pentru a schimba percepția asupra românilor veniți în Marea Britanie?
Dan Mihalache: Este complicată întrebarea mai ales în acest context. Sigur că presa din Marea Britanie are și ea tendințele ei tabloide, căutarea de rating nu e numai în România, ci este chiar și aici. Și aici competiția politică și utilizarea unor asemenea teme, care sunt emoționale și rezultatul de la Brexit ne-a arătat că tema emoțională a migrației a fost un pic mai puternică decât tema rațională a economiei. Așa se scrie dinamica politică. Utilizarea temelor emoționale e și aici destul de prezentă. Pentru a schimba imaginea e nevoie de muncă, e nevoie de o strategie pe mai multe planuri, pentru că pur și simplu doar imaginea nu o putem schimba. Mai trebuie să schimbăm din când în când, în ceea ce-i privește pe români, și realitatea. Atunci când sigur există o agresiune masivă prin centrul Londrei de cerșetorie de limbă română, atunci ne punem întrebarea dacă nu cumva o asemenea temă emoțională cade pe un sol destul de fertil. Eu ceea ce spun e în esență că, sigur e nevoie de un mai bun efort de comunicare, dar efortul de comunicare trebuie dublat și de alte tipuri de măsuri, inclusiv de măsuri de tip cooperare polițienească mai severă, care să mai trimită acasă pe unii, care nu neapărat ne fac cinste.

AGERPRES: Unul din cei mai iubiți britanici în România este Prințul Charles. Vă gândiți la proiecte prin care să atrageți turiști britanici în România, în condițiile în care Prințul Charles ne-a ajutat foarte mult, dacă vorbim de imaginea țării?
Dan Mihalache: Sigur că da. Și vom avea un dialog. Ne-am și propus. De altfel, Prințul Charles a fost la București, a avut o întâlnire cu președintele României, am asistat și eu la acea întrevedere. Are câteva proiecte foarte consistente care țin de agricultură bio, de renovarea unor obiective istorice din Transilvania și cred că rămâne un prieten constant și fidel al României, care poate să fie un partener în promovarea imaginii României.

AGERPRES: Recent, președintele Iohannis v-a decorat cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, printre altele pentru "competența manifestată în modernizarea și eficientizarea Administrației Prezidențiale". Concret, ne puteți explica ce a însemnat această modernizare și eficientizare?
Dan Mihalache: Noi am început construcția Administrației Prezidențiale aproape de la zero. Nu vă ascund că am găsit acolo o administrație extrem de învechită și probabil numărul proiectelor care țin de la proceduri interne, selecție de personal, management, sisteme informatice, practic totul, până la lucruri care țineau de planificare, strategie, au fost o provocare și pentru mine.

AGERPRES: După mandatul la Cotroceni ați fost decorat și lăudat. Când veți termina mandatul de ambasador, ce rezultate sperați să aveți, cu acest Brexit luat în calcul?
Dan Mihalache: Eu sper ca, indiferent de statutul Marii Britanii în UE, sper să avem o ambasadă care funcționează mult mai eficient, care servește mai bine pe cetățenii români și care devine un promotor, care duce parteneriatul cu Marea Britanie pe o treaptă superioară, în special la nivel economic.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău