Interviu | Aneta Gonța: Pentru a lupta eficient împotriva dezinformării și a propagandei este nevoie să dezvoltăm gândirea critică în rândul consumatorilor de informație

  • 19 Februarie 16:07
Interviu | Aneta Gonța: Pentru a lupta eficient împotriva dezinformării și a propagandei este nevoie să dezvoltăm gândirea critică în rândul consumatorilor de informație

Pentru a lupta eficient împotriva dezinformării și a propagandei este nevoie să avem politici publice implementate în mass-media, să creăm produse locale de calitate, dar și să dezvoltăm gândirea critică în rândul consumatorilor de informație, susține vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța într-un interviu pentru Radio Chișinău. Reprezentanta autorității de reglementare a domeniul audiovizualului mai spune că pentru a proteja independența presei este nevoie să sporim reziliența cetățenilor la tot felul de informații toxice.

Pentru a avea o presă de calitate în Rep. Moldova, avem nevoie de politici bune în domeniul mass-media, dar și de o alfabetizare informațională generală mult mai  mare decât este în prezent, afirmă vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța.

„Pentru a proteja independența presei este nevoie să sporim reziliența cetățenilor la tot felul de informații și oamenii să ceară din ce în ce mai mult presă de calitate. Și atunci când vom avea cu adevărat presă de calitate și libertatea presei va fi protejată de la sine. Și publicul beneficiar de informație va contribui la această protecție. Toate aceste lucruri sunt legate și ne trebuie politici publice în domeniu, dar și alfabetizare informațională generală mult mai mare decât o avem acum”, a spus Aneta Gonța.

Războiul hibrid în jurnalism se manifestă prin dezinformare și propagandă, care pot avea impact asupra publicului chiar prin vizionarea subiectelor de divertisment, a declarat vicepreședinta CA.

„Putem să luptăm împotriva dezinformării și a propagandei, sporind propria noastră reziliență la informațiile toxice. Atunci când auzim așa ceva trebuie neapărat să contrapui informația cu alte surse. Să avem o gândire critică și să vedem poate să fie sau nu așa ceva, în ce măsură poate fi adevărat sau nu. Nu este ușor, este mult mai la îndemână să asculți o bârfă sau o prostie și să o rostogolești ca gogoașa, și atunci se face un bulgăr mare de zăpada. Da, e o muncă foarte grea”, a subliniat Aneta Gonța.

Preferințele publicului nu pot fi schimbate rapid, iar în momentul în care au dispărut anumite posturi TV care difuzau informații toxice, aceste conținuturi dar și audiența au migrat către alte televiziuni care aveau un conținut similar, a explicat Aneta Gonța.

„În momentul în care au dispărut unele posturi TV care difuzat un anumit conținut și care au migrat către alte posturi, automat și audiența s-a mișcat pe acele posturi spre care au migrat conținuturile. Oamenii vor să vadă astfel de divertisment. Acesta este nivelul pe care deocamdată îl avem noi ca societate. În momentul în care noi vom investi mai mult în producția proprie media, lucrurile se vor schimba. Media trebuie să educe publicul său să consume un anumit tip de conținut, dar dacă nu îl avem...”, a mai declarat vicepreședinta CA.

Amintim că în decembrie 2022 șase televiziuni, considerate de propagandă, au rămas cu licențele de emisie suspendate prin decizia Comisiei pentru situații excepționale, iar în octombrie 2023 au fost în același mod sancționate încă șase posturi TV. Potrivit unor studii realizate de experți media, multe dintre emisiunile posturilor suspendate au apărut pe alte canale tv sau în mediul online.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău