INTERVIU | Anatol Țăranu: Noi ne găsim la hotarul cu Ucraina, care e amenințată de un război de proporție, și Republica Moldova trebuie să aibă scenariile sale de reacție

  • 27 Ianuarie 2022 16:02
INTERVIU | Anatol Țăranu: Noi ne găsim la hotarul cu Ucraina, care e amenințată de un război de proporție, și Republica Moldova trebuie să aibă scenariile sale de reacție

La această etapă nu există absolut nicio condiție pentru soluționarea politică a conflictului transnistrean, consideră analistul politic Anatol Țăranu. Într-un interviu pentru Radio Chișinău el a declarat că acum problema de actualitate este ca acest conflict de pe Nistru să nu fie dezghețat, în cazul în care se va începe un război de proporții dintre Rusia și Ucraina.

-Domnule Țăranu, în ce context are loc întâlnirea dintre reprezentanții Chișinăului și ai Tiraspolului?

Cred că acest lucru se întâmplă în contextul numirii noului responsabil pentru reglementare politică, domul Oleg Serebrian. Și era firesc ca această numire în Guvernul de la Chișinău să ducă și la o întâlnire cu reprezentații Tiraspolului pentru a încerca să înțelegem la ce etapă și în ce condiții se găsește astăzi problema transnistreană.

„Este evident că teritoriul regiunii transnistrene și prezența în acest teritoriu a contingentului militar rus, care este susținut de un contingent și mai numeros al forțelor paramilitare transnistrene, reprezintă un pericol pentru Ucraina, care se găsește în așteptarea unui război de proporții cu Federația Rusă”

-Din perspectiva tensiunilor de securitate din regiune, cum ar trebui să fie tratat în continuare  dialogul cu regimul separatist?

Nu cred că există interdependențe mecanice între această întâlnire pe care trebuie să o aibă Oleg Serebrian cu reprezentantul Tiraspolului și ceea ce se întâmplă în Ucraina. Este evident că teritoriul regiunii transnistrene și prezența în acest teritoriu a contingentului militar rus, care este susținut de un contingent și mai numeros al forțelor paramilitare transnistrene, reprezintă un pericol pentru Ucraina, care se găsește în așteptarea unui război de proporții cu Federația Rusă. Este evident că Republica Moldova duce o anumită responsabilitate pentru această situație, luând în considerație faptul că Transnistria din punct de vedere juridic este parte a Republicii Moldova, chiar dacă nu este controlată de către autoritățile constituționale de la Chișinău, dar de facto de pe teritoriul Republicii Moldova ar putea avea un act de agresiune asupra Ucrainei vecine. Nu știu în ce măsură dl Serebrian va aborda această problemă în discuția cu reprezentantul regiunii separatiste transnistrene, dar faptul că șeful SIS-ului vorbește cu îngrijorare despre această situație este absolut firesc. Noi ne găsim la hotarul cu Ucraina, care e amenințată de un război de proporție, și Republica Moldova trebuie să aibă scenariile sale de reacție la cele mai proaste desfășurări ale evenimentelor din Ucraina.

„Problema de actualitate este ca acest conflict de pe Nistru să nu fie dezghețat în condițiile în care se va începe un război de proporții în Ucraina”

-În actualele circumstanțe, care sunt perspectivele soluționării conflictului transnistrean?

Eu cred că la această etapă nu există absolut nicio condiție pentru soluționarea politică a conflictului transnistrean. El este înghețat. Mai degrabă problema de actualitate este ca acest conflict să nu fie dezghețat în condițiile în care se va începe un război de proporții în Ucraina. Iar pe de altă parte, trebuie să înțelegem că orice război se termină cu negocieri. Desigur că astăzi este foarte greu să vorbești despre posibile scenarii despre cum se vor desfășura aceste negocieri de aplanare a crizei în final, dar este foarte probabil că la aceste viitoare negocieri se va discuta inclusiv problema transnistreană. Pentru Republica Moldova este foarte important ca acele decizii care vor fi luate la viitoarele negocieri de aplanare a crizei să nu afecteze interesele Republicii Moldova și să nu ne afecteze viitorul. Eu aici vorbesc despre planurile de federalizare ale Republicii Moldova, fac trimitere la planul Kozak, care ar putea fi reactivat în caz dacă Rusia va avea succes ceea ce se numește criza din Ucraina. Trebuie să fim foarte prudenți și de pe acum să întreprindem niște măsuri care ar putea cel puțin parțial să ne securizeze în viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:8,23 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău