INTERVIU | Ambasadorul UE, Peter Michalko: Este foarte important ca noul parlament să susțină în mod credibil un guvern care va putea să realizeze reforme importante, pentru ca viața oamenilor să fie mai bună

  • 06 Mai 2021 12:49
INTERVIU | Ambasadorul UE, Peter Michalko: Este foarte important ca noul parlament să susțină în mod credibil un guvern care va putea să realizeze reforme importante, pentru ca viața oamenilor să fie mai bună

Zilele Europei încep la Radio Chișinău, cu un interviu al șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko. Diplomatul povestește despre solidaritatea europeană, ajutorul oferit de UE cetățenilor Republicii Moldova în pandemie, dar și cum au evoluat proiectele de infrastructură și cele regionale. El menționează că în timpul pandemiei piața europeană nu a fost închisă pentru Republica Moldova. Nici subiectele politice nu au fost ocolite. Peter Michalko reamintește necesitatea unor alegeri libere și corecte, precum și importanța faptului că „cetățenii Republicii Moldova vor avea posibilitatea să decidă despre Parlamentul nou, pentru că cetățenii sunt cei care sunt stăpâni în țară”. Șeful delegației UE la Chișinău vorbește și despre nevoia unei reformei adevărate în justiție și a unui progres în special în dosarele de rezonanță. Interviul integral poate fi ascultat mâine, la Radio Chișinău, de la ora 10:10, în cadrul emisiunii Alternativa Europeană, realizată de Cristina Popușoi.

  • Domnule Ambasador Peter Michalko, și în acest an, marcăm Zilele Europei sub semnul pandemiei. Care este mesajul pe care-l transmite Uniunea Europeană de această dată inclusiv în statele care nu fac parte deocamdată din Uniune, așa cum este și Republica Moldova?

Pe de o parte, mesajul nostru e cel din fiecare an legat de ziua Europei, valorile UE care stau la baza acestui proiect european de pace, de 71 ani de la momentul declarației lui Robert Schuman, pe de altă parte este un mesaj de solidaritate, foarte important în acest an. Deși nu putem sărbători clasic, am pregătit mai multe evenimente pe parcursul lunii mai.

  • Cum a afectat pandemia schimburile comerciale dintre Chișinău și Bruxelles?

Și în timpul pandemiei, ne-am gândit la partea economică și am oferit și aici asistență și susținere pentru companii. A fost de la bun început acordată susținerea pentru șase țări din Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova, asistență financiară de 700 de milioane de euro pentru companii, în ceea ce privește linii de credit, dar și pe partea garanțiilor, astfel încât companiile să se poată credita mult mai ușor, să poată supraviețui și să ofere ajutor pentru angajați. Pe de altă parte, piața Uniunii Europene, cea mai mare piață din lume, a rămas deschisă pentru produse și exporturi din Republica Moldova. Asta a demonstrat că Acordul de Liber Schimb este un  instrument important inclusiv pentru ieșirea din această pandemie. Impactul a fost mult mai mic în relația noastră comercială, decât în general pentru exporturile Republicii Moldova pentru alte piețe. Sperăm că în acest an va fi depășit deja acest impact. Scăderea exporturilor Republicii Moldova către piețele UE a fost mult mică decât pe piețele din alte regiuni.

  • Uniunea Europeană a investit foarte mulți bani în Republica Moldova. În ultimii 10 ani, aici au venit peste un miliard de euro, bani europeni. Cum calificați gradul de absorbție al acestor bani?

Sigur este o susținerea foarte importantă – mai mult de 20 de miliarde de lei, bani care au venit sub formă de granturi și au fost folosiți pentru proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, pentru funcționarea instituțiilor Republicii Moldova, pentru susținerea oamenilor care au nevoie de asistență sau pentru pregătirea companiilor pentru export. Am acoperit cu această asistență toate domeniile importante. Această formă de finanțare a venit cu alte forme de asistență, precum investiții prin BEI pentru infrastructură, au fost și multe alte proiecte cu alte țări europene, realizate bilaterale. Sunt peste 1000 de proiecte deja realizate în toată Republica Moldova, în acest moment sunt peste 150 de proiecte în desfășurare. Au existat și programe de suport bugetar, unul legat de reforme concrete. Au fost și programe de asistența macrofinanciară, care este la fel o susținere pentru bugetul de stat. Acolo sunt și reforme care trebuie efectuate pentru o mai bună funcționare a instituțiilor statului. Aici e vorba și despre asistența macro-financiară de urgență, care există acum. Republica Moldova este parte a grupului celor zece țări care au primit sau trebuie să primească această asistență. Prima tranșă a fost primită anul trecut – 1 miliard de lei. A doua tranșă trebuie să vină în acest an, dar acolo sunt câteva reforme care trebuie efectuate pentru a primi încă un miliard de lei. Anul trecut a fost pierdută tranșa a treia a programului precedent de asistență macro-financiară, au fost pierdute 800 de milioane de lei, dintre care 400 de milioane erau resurse nerambursabile. A fost un grant care a fost pierdut. Nu au fost îndeplinite reforme legate de tranșa a treia. Aceste reforme sunt agreate de părți, dar sunt și reforme necesare pentru Republica Moldova pentru ca instituțiile statului să poată folosi mai bine cetățenilor.

INTERVIU | Ambasadorul UE, Peter Michalko: Este foarte important ca noul parlament să susțină în mod credibil un guvern care va putea să realizeze reforme importante, pentru ca viața oamenilor să fie mai bună

  • Să discutăm și alte aspecte ale relației Chișinău-Bruxelles, subiectele politice, greu de evitat. În Republica Moldova mereu se întâmplă evenimente politice. Care este în prezent poziția Bruxelles-ului față de ceea ce se întâmplă la Chișinău?

Poziția Bruxellesului a fost întotdeauna necesitatea de a respecta principiile democrației, ale statului de drept, inclusiv drepturile omului, libertățile cetățenești. Noi ne-am exprimat poziția foarte clar inclusiv când a fost sau este vorba despre procese electorale. Am văzut decizii ale instituțiilor Republicii Moldova despre alegeri parlamentare anticipate și este foarte important că cetățenii Republicii Moldova vor avea posibilitatea să decidă despre Parlamentul nou, pentru că cetățenii sunt cei care sunt stăpâni în țară. Este foarte important ca noul parlament să susțină în mod credibil un guvern care va putea să realizeze aceste reforme importante, pentru ca viața oamenilor să fie mai bună. Acest lucru este în linie cu relațiile noastre bazate pe Acordul de Asociere, sperăm că vom vedea implementarea Acordului de Asociere în viitor, în parteneriat cu instituțiile din Republica Moldova, cu un nou guvern, cu un nou parlament, așa cum își doresc cetățenii Republicii Moldova.

  • Intrăm în perioada electorală pentru alegeri parlamentare anticipate. De ce ar trebui să țină cont politicienii pentru o campanei corectă și alegeri corecte și ce nu ar trebui să uite cetățenii în această perioadă electorală care se apropie?

Este foarte necesar ca alegerile care vor fi desfășurate să fie libere și corecte, să fie transparente, incluzive și credibile și să aducă rezultate în linie cu voința oamenilor. Acest lucru e important și acest lucru trebuie asigurat, pentru că doar așa oamenii pot fi siguri că ei sunt stăpâni în țara lor.

  • Ați fost și dvs, precum și alți ambasadori din țările Uniunea Europene, acuzați de anumite forțe politice din R. Moldova de imixtiune în politica internă. Nu aș vrea să vă pun în situația de a comenta neapărat aceste acuzații, dar aș vrea să vă întreb de ce credeți că survin astfel de atacuri?

Sigur că noi suntem aici și discutăm cu toți actorii politici, și nu doar politici, dar și cu cei economici, și cu întreaga societate. Suntem observatori, dar suntem și reprezentanți ai UE, iar în cazul altor colegi ambasadori – reprezentanți din țările membre. Aceasta înseamnă că noi reprezentăm și parteneriatul pe care îl avem cu Republica Moldova, există relații, cooperare, dar există și angajamente. În relația cu Uniunea Europeană este Acordul de Asociere, o relație la nivel foarte înalt, oferită și agreată cu Republica Moldova, care deschide foarte multe posibilități pentru Chișinău: zona de liber schimb, regimul liberalizat de vize etc. Pe această bază, noi exprimăm opinia Uniunii Europene în ceea ce privește îndeplinirea sau nu a acestor angajamente, pe care Republica Moldova și le-au asumat. Este în interesul cetățenilor, pentru că cetățenii sunt cei care trebuie și merită să fie beneficieze de îmbunătățirea legată de aceste angajamente. Pentru asta, noi întotdeauna ne-am exprimat poziția foarte clar și vom continua să facem asta. Aceasta este treaba noastră, este funcția noastră, ca acest lucru să fie înțeles și de autorități și de populație. Cetățenii sunt beneficiarii relației și cooperării noastre.

  • Nu am putea să încheiem discuția fără a vorbi despre reforma justiției. În toate aceste evenimente politice, UE monitorizează ceea ce se întâmplă în justiție? Ce vă îngrijorează acum?

Nu doar că urmărim, acesta e un domeniu prioritar pentru noi pentru că este profund legat de standardele de drept, ale democrației, de situația drepturilor omului. Vedeți câte dosare ajung la CEDO, unde sentințele sunt schimbate, fără să mai vorbim despre daunele pentru buget, dar și reflectă starea sistemului de justiție. E nevoie de o reformă profundă a sistemului de justiție, pentru ca și sistemul judecătoresc, și procuratura și organele de drept să fie independente, transparente și echitabile, să existe siguranța că cetățenii sunt egali în fața legii, ca acest sistem să nu servească intereselor particulare, să fie eliminată corupția din sistem. Pentru aceste lucruri este nevoie de schimbări, trebuie să se asigure ca oamenii care în trecut au slujit intereselor particulare și care au făcut ca sistemul din justiție să fie sub influența acestor interese, să nu mai facă parte din acest sistem. Să nu mai fie în sistem oamenii cu integritate dubioasă. Este important și pentru cetățenii și pentru economie, pentru că și companiile moldovenești și cele din ale investitorilor străini trebuie să știe că afacerile lor nu vor afectate de corupție, de interese dăunătoare. Este foarte important ca să existe și progres vizibil și tangibil în lupta împotriva corupției, inclusiv în dosare sau cazuri de rezonanță, în primul rând în frauda bancară, unde nu au fost progrese în investigare, nu a fost progres în aducerea celor vinovați în fața justiției sau în recuperarea banilor. Nu a fost progres în cazul Șor, vedem amânări constante în acest caz. Totul este foarte semnificativ pentru că arată care este starea de lucruri în sistemul de justiție și cât de importante sunt reformele și îmbunătățirile în acest domeniu. Oamenii văd asta, pentru oameni trebuie să fie făcute reformele.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Fri
2
Sat
7
Sun
7
Mon
7
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău