INTERVIU | Ambasadorul R.Moldova la București: Am trimis 3 scrisori la Chișinău solicitând suplimentarea buletinelor de vot

  • 13 Noiembrie 2016 20:35
INTERVIU | Ambasadorul R.Moldova la București: Am trimis 3 scrisori la Chișinău solicitând suplimentarea buletinelor de vot

În direct de la Ambasada Republicii Moldova la București face declarații ambasadorul Mihai Gribincea.

Mihai Gribincea: /.../ Mi s-a răspuns că legislația prevede 3.000 de buletine pe secție.
Reporter: Ce este cu cele 500 de buletine de vot în limba rusă? Am întâlnit oameni care erau supărați.
Mihai Gribincea: Da, sunt oameni supărați că o parte din buletine au fost în limba rusă. Aceste buletine sunt ceea ce ni s-a trimis de la Chișinău.
Reporter: Există vreo explicație?
Mihai Gribincea: Explicația este simplă, sunt cetățeni care pot veni la secția de vot și pentru că nu numai moldoveni sunt, sunt bulgari găgăuzi, de exemplu, care ar putea solicita buletine de vot în limba rusă și, conform legislației, buletine sunt în două limbi, rusă și română.
Reporter: Aș vrea să revenim puțin la cele 3.000 de buletine care se distribuie pentru fiecare secție de vot. Cine stabilește acest număr?
Mihai Gribincea: Deci este stabilit prin lege. CEC trebuie, probabil va ține cont de acum de această situație și va trebui să schimbe legislația.
Reporter: Domnule ambasador, asta înseamnă că dacă noi vom avea peste 6.000 de votanți, cei care vor fi peste nu vor putea vota? Nu-și vor putea exprima dreptul de vot?
Mihai Gribincea: Nu-și vor putea exprima dreptul de vot.
Reporter: Considerați că a fost făcută inițial o estimare corectă a numărului de votanți în străinătate?
Mihai Gribincea: Estimările s-au făcut în baza participării la vot la scrutinele precedente. Deci în 2014, la alegerile parlamentare au participat 1.800, dacă nu greșesc, aici la secția de la Ambasadă. Deci, în dependență de aceasta s-a luat decizia de ne acorda 3.000 de buletine de vot.
Reporter: Ați mai avut astăzi discuții la Chișinău? Le-ați readus în atenție această problemă?
Mihai Gribincea: S-a discutat deci și la CEC și la minister, pentru că există o celulă la Ministerul de Externe, dar în ziua alegerilor nu se poate face nimic.
Reporter:/..../ mai sunt buletine la consulate?
Mihai Gribincea: La consulat sunt sigur că mai sunt cel puțin, vreo 800 ar trebui să mai fie, pentru că la ora 6:00 încă mai erau 1.000 de buletine disponibile.
Reporter: Ce veți face cu oamenii care sunt acuma la coadă? Îi anunțați încă de pe acum?
Mihai Gribincea: Da, îi anunțăm de pe acum, și o să le propune să ne mișcăm cu toții spre secția consulară.
Reporter: Dacă se termină și acolo? Îngrădirea aceasta a dreptului de vot cine ar trebui să răspundă, domnule ambasador.
Mihai Gribincea: Cred că este o întrebare care nu trebuie să-mi fie acordată mie. Eu vă spun că noi, personal am trimis trei scrisori la Chișinău solicitând suplimentarea buletinelor de vot.
Reporter: Solicitările au fost făcute vinerea trecută, în perioada trecută, oricum.
Mihai Gribincea: Deci după primul tur, imediat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău