Intervenții premieră la Spitalul Republican: S-au folosit dispozitive implantabile performante

  • 22 Octombrie 2022 17:20
 Intervenții premieră la Spitalul Republican: S-au folosit dispozitive implantabile performante

În premieră în Republica Moldova, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au fost realizate trei intervenții chirurgicale la care au fost utilizate dispozitive implantabile de înaltă performanță cu transmitere osoasă (BoneBridge) și implant al urechii medii (Vibrant soundbrigde). Pacienții au fost un copil de aproape 3 ani, ce suferea de atrezie congenitală a conductului auditiv extern, o femeie de 48 de ani și un bărbat în vârstă de 62 de ani, transmite IPN.

Toate intervențiile chirurgicale au decurs fără complicații. Acestea au fost efectuate de către profesorul Milan Profant din Bratislava, Slovacia, asistat de medicii și medicii rezidenți din cadrul SCR.

„Subliniem faptul că asigurarea anesteziei în aceste cazuri a fost o provocare pentru medicii anesteziologi, în special în cazul copilului, întrucât pacientul pediatric prezenta o malformație congenitală a sistemului ORL și în același timp malformație cardiacă. A fost aleasă o tactică anesteziologică individualizată, iar operația a decurs cu brio. Cele trei intervenții au fost transmise live în sala de studii și comentate de prof. Milan, astfel ca și ceilalți colegi să poată urmări operațiile”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției medicale.

Aproximativ peste o lună urmează a fi instalată și activată partea externă a dispozitivului pentru fiecare pacient.

Specialiștii SCR participă periodic la instruiri și work shop-uri internaționale pentru a aplica cele mai moderne metode de tratament în cadrul spitalului. Acum medicii autohtoni vor putea efectua intervențiile de implant cohlear de sine stătător în cadrul Spitalului Republican. Până la sfârșitul anului 2022 urmează a fi efectuate încă câteva intervenții chirurgicale cu utilizarea dispozitivelor implantabile de înaltă performanță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău