Interpretul de muzică populară Nicolae Glib a fost distins cu titlul onorific „Om Emerit”

  • 23 Mai 2019 10:15
Interpretul de muzică populară Nicolae Glib a fost distins cu titlul onorific „Om Emerit”

Decretul privind conferirea titlului onorific „Om Emerit” interpretului Nicolae Glib va fi publicat mâine în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.

Potrivit decretului, distincția i-a fost acordată lui Nicolae Glib, în semn de apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru succese remarcabile în activitatea de creație și contribuție substanțială la promovarea tezaurului folcloric național.

Nicolae Glib s-a născut pe 10 mai 1949, în satul Pepeni, raionul Sângerei. În 1971 a absolvit Colegiul de muzică „Ștefan Neaga”, iar în 1980 – Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” (actualmente – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice) din Chișinău.

De-a lungul carierei sale a înregistrat sute de piese, cele mai cunoscute fiind „Moldovean ca mine nu-i”, „Băsmăluța”, „Dragă mi-i vara la oi”. A fost solist al orchestrelor de muzică „Mugurel”, „Folclor”, ,,Busuioc moldovenesc”, ,,Lăutarii”, precum și al Orchestrei Ansamblului de dansuri populare „Joc”.

Pentru succese remarcabile în activitate i s-a conferit titlul onorific „Artist Emerit” (1980) și Artist al Poporului (1990). În anul 1993 a fost decorat cu medalia „Meritul Civic”, în 1996 – cu ordinul „Gloria Muncii”, iar în 2010 – cu ,,Ordinul Republicii”. Pentru prestația deosebită în domeniul muzicii populare și excelență de-a lungul carierei muzicale, în 2016, lui Nicolae Glib i-a fost acordat Premiul Național în domeniul culturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău