Interpol atenționează statele membre să se pregătească pentru acțiuni ale crimei organizate centrate pe vaccinurile anti-coronavirus

  • 02 Decembrie 2020 14:35
Interpol atenționează statele membre să se pregătească pentru acțiuni ale crimei organizate centrate pe vaccinurile anti-coronavirus

Organizația internațională Interpol a transmis miercuri un mesaj de avertizare către cele 194 de țări membre, îndemnate să se pregătească pentru acțiuni ale crimei organizate centrate pe vaccinurile împotriva coronavirusului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Într-o atenționare de securitate de nivel portocaliu, organizația de cooperare polițienească internațională, cu sediul în orașul francez Lyon, avertizează asupra unei "potențiale activități criminale legate de contrafaceri, furturi și promovarea ilegală de vaccinuri împotriva COVID-19 și a gripei".

"Pandemia a făcut deja loc unei activități prădătoare și oportuniste fără precedent", menționează Interpol, adăugând că a constatat deja "promovarea, vânzarea și administrarea de vaccinuri false" împotriva coronavirusului.

"Într-un moment în care mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 se apropie de aprobare și de o distribuire pe scară largă, va fi crucial să fie garantată securitatea lanțului de aprovizionare și să se identifice site-urile ilegale care vând produse contrafăcute", atrage atenția organizația.

Aceste acțiuni care vizează publicul larg "constituie un risc major pentru sănătate sau chiar pentru viața" victimelor acestor organizații sau indivizi, subliniază într-un comunicat secretarul general al Interpol, Jürgen Stock.

"Este esențial ca autoritățile să fie cât mai pregătite posibil în fața apariției viitoare a tuturor tipurilor de activități criminale legate de vaccinurile împotriva COVID-19", a adăugat el.

De asemenea, Interpol face apel la vigilență din partea statelor membre în fața riscului de circulație a unor teste false, a căror utilizare riscă să se intensifice odată cu preconizata reluare a deplasărilor internționale.

Unitatea de criminalitate cibernetică a Interpol a identificat circa 3.000 de site-uri legate de farmacii suspectate că ar vinde medicamente și materiale medicale contrafăcute și ilegale.

"Pentru a se evite să cădem în capcana acestor escrocherii online, este important să rămânem vigilenți și prudenți în fața unor oferte care par în majoritatea timpului prea bune ca să fie adevărate", mai atrage atenția organizația. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău