Interconectarea energetică cu România prin linia aeriană Vulcănești-Chișinău | Andrei Spânu: R.Moldova va deveni parte a unei piețe energetice competitive și sigure atât la nivel național, cât și la nivel regional european
-
15 Noiembrie 2021 13:35
Compania indiană KEC International va construi, în următorii trei ani și șase luni, linia aeriană de 400 de kilovolți de transport de energie electrică Vulcănești-Chișinău. Contractul a fost semnat la Chișinău, iar proiectul deschide accesul Rep. Moldova la sistemul electric al Uniunii Europene. Vicepremierul responsabil de infrastructură, Andrei Spânu a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că este un proiect important în sensul fortificării securității energetice a țării. Experții afirmă însă că Rep. Moldova trebuie să grăbească pasul pentru a se alinia Ucrainei, țară vecină care a avansat mult în sectorul energetic.
Proiectul construcției liniei electrice aeriene pe direcția Vulcănești-Chișinău se cifrează la circa 270 milioane de euro și este finanțat de Banca Mondială. Acesta este cel mai costisitor proiect energetic din Rep. Moldova și ar urma să fie realizat în următorii trei ani și jumătate. Viitoarea linie electrică va avea lungimea de aproximativ 160 de kilometri, iar construcția ei ar urma să se încheie până la sfârșitului mandatului actualului Guvern, a precizat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.
„Vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România. Prin această linie electrică se va putea livra aproximativ 600 de megawați de energie electrică. Pentru informare, consumul total anual este de aproximativ 1100 de megawați pe întreg teritoriul republicii – 800 pentru malul drept și 300 pentru malul stâng. De asemenea, Rep. Moldova va deveni parte a unei piețe energetice competitive și sigure atât la nivel național, cât și la nivel regional european, ceea ce, în final, va însemna un preț mai mic pentru energia plătită de moldoveni și va garanta securitatea livrărilor.”, a afirmat Andrei Spânu.
Experții spun că viitoarea linie de transport de energie electrică Vulcănești-Chișinău va deschide accesul Chișinăului nu doar la sistemul energetic românesc, ci și la cel al Uniunii Europene. Totuși, potrivit jurnalistului economic Ion Preașcă, Rep. Moldova trebuie să-și amplifice activitatea pe direcția interconexiunilor cu Ucraina, țară vecină care a avansat mult în sectorul energetic.
„Noi ar trebui să mergem într-un singur pas cu Ucraina, fiindcă lucrăm în același sistem cu Ucraina. Depindem de sistemul energetic ucrainean. Noi singuri nu ne putem interconecta cu UE, trebuie să o facem la pachet cu Ucraina, care, la anumite aspecte, este înaintea noastră. De aceea, noi trebuie să accelerăm munca în această direcție, pentru că altfel o să avem probleme în ceea ce privește depășirea handicapului. E un lucru complex.”, a menționat Ion Preașcă.
În același timp, expertul de la IDIS „Viitorul”, Ion Muntean, spune că autoritățile moldovene trebuie să profite și de oportunitatea de a beneficia de încă o viitoare interconexiune la sistemul energetic ucrainean prin regiunea de sud, ocolind partea stângă a Nistrului.
„Autoritățile din Ucraina au aprobat construcția unei linii electrice care ocolește regiunea transnistreană în ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică a consumatorilor din regiunea Odessa, în mod special, ocolind teritoriul regiunii transnistrene. Aici apare oportunitatea și necesitatea de a construit o nouă linie de interconexiune cu Ucraina. Am în vedere o linie care ar lega regiunea Arțiz cu Vulcănești, astfel încât să existe cel puțin două puncte de interconexiune care nu traversează regiunea transnistreană, or din cele patru linii, pe care le avem la moment, doar una – prin nord – nu traversează regiunea transnistreană.”, a spus Ion Muntean.
Negocierile recente pe marginea acordului cu Gazprom a reconfirmat că Rep. Moldova este extrem de vulnerabilă din punct de vedere energetic. Autoritățile de la Chișinău au declarat, după semnarea contractului cu monopolistul rus, că, în următorii patru ani, își va concentra eforturile pe diversificarea surselor energetice de alternativă.