Internet cafe pentru femei și copii în Turcia

  • 13 Martie 2015 16:52
Internet cafe pentru femei și copii în Turcia

Guvernul de la Ankara își propune să impulsioneze în acest an deschiderea de baruri de tip internet cafe destinate exclusiv femeilor și copiilor sub 16 ani, a informat vineri postul de televiziune turc NTV.

Turcia ar urma să devină a treia țară din lume, după Iran și Afganistan, care aplică o asemenea inițiativă, relatează Agerpres.

Măsura este prevăzută în „planul de strategie și acțiune pentru societatea informațională” elaborat de Ministerul Dezvoltării, în vederea extinderii accesului la internet, folosit, potrivit datelor oficiale, doar de 58,2 % dintre bărbați și de 38,8 % dintre femei.

Dintre bărbați, 20 % se conectează la rețeaua web dintr-un internet cafe, față de numai 5 % dintre femei care procedează în acest fel.

Canalul NTV a numit această propunere a executivului „internet cafe roz”, făcând aluzie la alte inițiative - eșuate - ale Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, islamist), la putere din 2002. Printre acestea s-a numărat crearea unei flote de autobuze 'roz' la Istanbul, numai pentru femei, pentru a preveni hărțuirea sau chiar agresarea lor sexuală.

Aceste idei au fost imediat criticate de asociațiile feministe, care califică drept inadmisibilă separarea dintre bărbați și femei în spațiul public. În opinia lor, guvernul încearcă în acest fel să „ascundă” femeile, așa cum procedează fundamentaliștii islamici, în loc să susțină respectul reciproc dintre cele două sexe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău