Interiorul planetei Marte a fost cartografiat în premieră

  • 23 Iulie 2021 17:21
Interiorul planetei Marte a fost cartografiat în premieră

Trei noi studii publicate la 22 iulie în revista Science dezvăluie cum arată interiorul planetei Marte, fiind pentru prima oară când oamenii de știință reușesc să cartografieze interiorul unei alte planete, transmite vineri Live Science, citat de AGERPRES.

Această primă fereastră deschisă spre măruntaiele Planetei Roșii este rezultatul a doi ani de cercetare (dar și a zeci de ani de pregătire și planificare) desfășurată prin intermediul modulului robotizat InSight, aparținând NASA - un laborator automat care a asolizat pe Marte în 2018 cu singura misiune de a studia interiorul acestei planete.

La aproximativ o lună după ce a asolizat în regiunea Elysium Planitia, InSight și-a folosit brațul robotic pentru a instala un mic seismometru la suprafața planetei și a început să asculte vibrațiile seismice care străbat interiorul planetei, similare cutremurelor de pe Pământ.

„Spre deosebire de Pământ, Marte nu are plăci tectonice; crusta sa este ca o singură placă tectonică gigantică (...) Însă falii, sau fracturi, încă se formează în crusta marțiană din cauza stresului provocat de continua contractare a planetei, pe măsură ce interiorul său se răcește", conform unui comunicat al NASA.

Aceste fracturi pot produce vibrații seismice - și, de-a lungul ultimilor 2 ani, InSight a detectat 733 de astfel de vibrații. Pornind de la analiza a 35 dintre cele mai puternice seisme depistate pe Marte (cu magnitudini între 3 și 4), cercetătorii NASA au calculat cât de rapid se propagă și până la ce distanță ajung aceste unde seismice, obținând astfel o hartă a structurilor interne ale planetei.

Echipa a descoperit însă că, la fel ca și în cazul Pământului, interiorul lui Marte este compus din trei straturi - o crustă, mantaua și nucleul -, însă dimensiunile și compozițiile acestor straturi diferă în mod substanțial între cele două planete. Spre exemplu, crusta marțiană este mult mai subțire decât se așteptau oamenii de știință, coboară până la o adâncime cuprinsă între 20 și 37 de kilometri și conține două sau trei substraturi. Pentru comparație, crusta terestră are o grosime maximă de aproximativ 100 de kilometri, conform USGS.

Dedesubtul crustei se află o manta cu o grosime importantă, de aproximativ 1.560 de kilometri. Nucleul marțian este, de asemenea, de dimensiuni foarte mari, având aproximativ jumătate din diametrul întregii planete. Nucleul, topit la fel cum este și nucleul exterior al Pământului, este mai mare decât se așteptau oamenii de știință.

Deocamdată însă oamenii de știință nu știu dacă, la fel ca și Pământul, Marte are un nucleu interior solid -, însă măsurarea nucleului exterior al planetei reprezintă o reușită remarcabilă, conform NASA.

„Oamenii de știință au avut nevoie de sute de ani pentru a măsura nucleul Pământului. După misiunile Apollo, au avut nevoie de 40 de ani pentru a măsura nucleul selenar. InSight a avut nevoie de doar doi ani pentru a măsura nucleul lui Marte", a subliniat Simon Stähler, profesor de geoștiințe la Universitatea ETH din Zurich, coordonatorul unuia dintre cele trei studii publicate de Science.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău