Interdicția UE privind cărbunele rusesc a intrat în vigoare de la miezul nopții. De unde se vor aproviziona de acum europenii

  • 11 August 2022 08:56
Interdicția UE privind cărbunele rusesc a intrat în vigoare de la miezul nopții. De unde se vor aproviziona de acum europenii

Embargoul european asupra cărbunelui rusesc a intrat în vigoare miercuri la miezul nopții, la patru luni după adoptarea sa în cadrul celui de al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, într-un moment în care UE se confruntă cu puternice tensiuni în privința aprovizionării sale energetice, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acest embargo decretat în aprilie de Cei 27 devine  efectiv la finalul unei perioade de tranziție de 120 de zile. Numai  contractele comerciale încheiate înainte de 9 aprilie au putut fi  onorate în această perioadă. Este vorba despre prima sancțiune a UE care  lovește sectorul energetic rusesc. Europenii au decis apoi, la  sfârșitul lui mai, un embargo progresiv până la sfârșitul lui 2022  asupra celei mai mari părți din petrolul rusesc, scrie Digi4.

UE  importa până anul trecut 45% din cărbunele său din Rusia pentru o sumă  de 4 miliarde de euro pe an și anumite țări, precum Germania și Polonia  de exemplu, care îl utilizau în producția de electricitate, erau în mod  special dependente de cărbunele rusesc.

În  contextul în care consumul european anual de cărbune, combustibil fosil  poluant, a scăzut de la 1.200 la 427 milioane de tone între 1990 și  2020, închiderea a numeroase mine de pe continent a contribuit la  creșterea dependenței europenilor de importuri.

În  ceea ce privește huila, achizițiile UE din Rusia au crescut de la opt  milioane de tone în 1990 (7% din importuri), la 43 de milioane în 2020  (54%).

În contextul căderii livrărilor de gaz  rusesc și riscului de penurie, mai multe țări - precum Germania,  Austria, Țările de Jos, Italia - au anunțat în ultimele luni un recurs  sporit la centralele electrice pe cărbune.

În  primele cinci luni din 2022, electricitatea produsă din arderea  cărbunelui în Germania a crescut cu 20%, potrivit cabinetului Rystad.

Embargoul  total asupra cărbunelui rusesc îi împinge pe europeni să se  aprovizioneze din alte părți - SUA (circa 17,5% din importurile de huilă  ale UE în primul semestru), Australia, Africa de Sud sau chiar  Indonezia.

În contextul tensiunilor de pe piețe,  ecuația se anunță complicată pentru Polonia, țară în mod tradițional  minieră dar importatoare netă de cărbune. În contextul în care producția  locală s-a ridicat în ultimii ani la circa 55 milioane de tone pe an,  Polonia trebuie să mai importe circa 12 milioane de tone, dintre care  zece din Rusia.

Guvernul populist naționalist a  impus de la jumătatea lui aprilie o interdicție totală a importurilor de  cărbune rusesc, provocând grave penurii și creșteri vertiginoase ale  prețurilor - tona de cărbune costă acum în Polonia de patru ori mai mult  decât în urmă cu un an.

Varșovia a plafonat  prețurile și a raționalizat achizițiile, dar capacitățile limitate ale  porturilor, căilor ferate și căilor fluviale complică creșterea  importurilor, alimentând îngrijorarea privind aprovizionarea pentru  iarnă, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău