Interconectarea energetică R.Moldova-România | Banca Mondială a aprobat un împrumut de 70 de milioane de dolari

  • 09 Mai 2019 12:23
Interconectarea energetică R.Moldova-România | Banca Mondială a aprobat un împrumut de 70 de milioane de dolari

R. Moldova va beneficia de un împrumut în sumă de 70 milioane de dolari pentru Proiectul de dezvoltare a sistemului energetic. Creditul a fost aprobat astăzi de către Consiliul Directorilor executivi al Băncii Mondiale. 

Potrivit unui comunicat al Băncii Mondiale, proiectul va sprijini interconectarea sistemului de energie electrică a R. Moldova la rețeaua europeană de energie electrică prin România și va consolida capacitatea și fiabilitatea distribuției locale a energiei. „Aceasta va fi vital pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică din Moldova, ceea ce va permite o aprovizionare cu energie electrică la prețuri competitive și transparente”, susțin reprezentanții organizației. 

Astfel, proiectul va finanța construcția unei linii aeriene noi de tensiune înaltă de 400 kV între Vulcănești, în sudul R. Moldova, și Chișinău, modernizarea și extinderea substațiilor din Chișinău și Vulcănești, precum și consolidarea sistemului de transmitere și contorizare a energiei.

„Banca Mondială salută lansarea acestui proiect extrem de important care va ajuta autoritățile Republicii Moldova să consolideze și să diversifice infrastructura energetică a țării și să garanteze o aprovizionare stabilă și sigură pentru Moldova. Proiectul face parte dintr-un parteneriat mai larg cu Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, care finanțează construcția unei stații de conversie succesivă la Vulcănești”, a declarat Anna Akhalkatsi, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova. 

Proiectul de dezvoltare a sistemului energetic va sprijini obiectivele interimare ale Strategiei energetice a R. Moldova pentru anul 2030 stabilite pentru 2025, inclusiv consolidarea rolului R. Moldova în calitate de țară de tranzit energetic, asigurarea accesului la piețele europene de energie electrică și crearea unui cadru instituțional pentru o piață modernă și competitivă de energie electrică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău