Intensificarea cooperării între institutele diplomatice ale Republicii Moldova și României

  • 07 Octombrie 2020 11:57
Intensificarea cooperării între institutele diplomatice ale Republicii Moldova și României

La invitația directorului general al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, delegația Institutului Diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) condusă de Ștefan Gorda a efectuat o vizită de lucru la București. Cu acest prilej au fost actualizate obiectivele de colaborare dintre institutele diplomatice de la Chișinău și București, reliefând rolul ministerelor de externe, precum și al Agenției Române de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare - RoAid, pentru sprijinirea unor proiecte în domeniul pregătirii continue a cadrelor diplomatice.

Potrivit unui comunicat al MAEIE, Ștefan Gorda și Iulian Fota au convenit ca cele două instituții vor conlucra activ și pentru elaborarea unor studii și expertize de interes comun, în problematica cooperării bilaterale și regionale, iar biblioteca Institutului Diplomatic Român (IDR) va oferi în timpul apropiat un important lot de carte Institutului Diplomatic din Republica Moldova, donație care include atât cărți publicate de către IDR, cât și alte studii de referință în domeniul relațiilor internaționale. Programul vizitei a inclus și participarea la conferința organizată de IDR „Lecțiile neînvățate ale falimentului național din anul 1940”.

Aflat la București, Ștefan Gorda a fost primit și la Ministerul Afacerilor Externe al României, unde a fost organizată o întrevedere cu Adriana Stănescu, director general, precum și cu responsabili de problematica energetică și riscuri asimetrice. Programul vizitei a mai inclus întrevederi cu Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, și cu directorul Black Sea Trust –German Marshall Fund, Alina Inayeh, pentru a stabili noi formate de cooperare în vederea pregătirii profesionale a diplomaților, precum și a funcționarilor publici din alte ministere.

În cooperare cu partenerii români, Institutul Diplomatic urmează să elaboreze proiecte benefice pentru creșterea capacității instituționale ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, propuneri care să se califice pentru finanțare nerambursabilă din fonduri românești și europene. Vizita la București a avut loc în contextul necesității de documentare și reînnoire a relațiilor, în baza Memorandumului de cooperare semnat între cele două institute diplomatice la 4 iulie 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău