Înțelegere tacită în cadrul NATO de a nu furniza tancuri Ucrainei, potrivit media germane

  • 26 Mai 2022 14:33
Înțelegere tacită în cadrul NATO de a nu furniza tancuri Ucrainei, potrivit media germane

Între țările membre NATO ar exista o 'înțelegere tacită' de a nu furniza tancuri moderne de fabricație occidentală Ucrainei pentru a evita ca Rusia să considere aceasta drept o 'provocare' sau o intervenție activă într-un război care se duce în afara perimetrului de responsabilitate al Alianței Nord-Atlantice, a transmis postul public de televiziune german ARD, citat joi de EFE.

Țările membre NATO au convenit într-o manieră informală să nu furnizeze anumite tipuri de armament Ucrainei în cadrul invaziei ruse pentru a reduce pe cât posibil riscul unei confruntări între blocul nord-atlantic și Moscova, au confirmat miercuri seara pentru DPA surse din cadrul Alianței Nord-Atlantice, notează Agerpres.

ARD, care citează surse din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, menționează, la rândul său, că ar fi vorba de un acord informal care nu este transpus în vreo rezoluție.

Guvernul lui Scholz a aprobat cu câteva săptămâni în urmă trimiterea de tancuri Gepard în Ucraina, după tensiuni puternice cu Kievul, care cere de la Berlin un angajament mai mare în domeniul apărării sale.

Paralel cu autorizarea acestor importuri, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a anunțat că alte livrări de tancuri vor fi realizate în cadrul unor proceduri de schimb cu alte țări NATO - acestea furnizează Ucrainei echipamente de producție sovietică, iar Germania umple golurile respective din stocurile sale de armament.

În pofida acestor angajamente, astfel de livrări încă nu s-au materializat, ceea ce a suscitat critici acerbe din partea opoziției conservatoare față de coaliția tripartită a lui Scholz între social-democrați, verzi și liberali.

În practică, până în prezent, Ucraina nu a primit tancuri ofensive de la NATO, remarcă televiziunea publică germană, ceea ce ar întări argumentul existenței unei înțelegeri tacite între membrii săi pentru a evita ceea ce Moscova ar putea interpreta drept o intervenție a Alianței în războiul din Ucraina.

Până în prezent, membrii NATO au respectat acest acord informal, conform unor surse diplomatice, citate de DPA, de teama că în cazul unor represalii din partea Rusiei, membrii alianței nu ar oferi un sprijin total.

Acesta ar fi motivul pentru care Polonia a ezitat în luna martie să trimită avioane de luptă MiG-29 Ucrainei. Până acum, membrii NATO s-au abținut să furnizeze Kievului tancuri și avioane de luptă occidentale, notează DPA.

Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa și Comandant al Forțelor SUA în Europa, generalul Tod D. Wolters afirmase atunci, pe baza evaluării informațiilor furnizate de serviciile secrete, că "transferul de avioane MiG-29 Ucrainei ar putea fi confundat cu o escaladare și ar putea antrena o escaladare între Rusia și NATO ... producând un scenariu cu risc ridicat".

Un purtător de cuvânt al NATO a refuzat să comenteze pentru DPA informațiile despre o astfel de înțelegere, afirmând că orice decizie de a furniza arme trebuie să fie luată de fiecare stat membru în parte.

Multe țări est-europene au furnizat Ucrainei echipamente și arme din epoca sovietică de când a început invazia rusă.

Discuția despre furnizarea de vehicule blindate intervine pe fondul solicitărilor repetate ale Ucrainei de a primi un sprijin mai puternic pentru apărare, potrivit cererilor lansate de președintele Volodimir Zelenski și de ministrul său de externe, Dmitro Kuleba, în discursurile lor la Forumul economic de la Davos.

De fapt, polemica s-a iscat după ce secretarul de stat german pentru apărare Siemtje Moeller a declarat duminica trecută canalului ZDF că în cadrul NATO s-a convenit să nu se furnizeze Ucrainei niciun vehicul de infanterie sau tanc occidental.

Guvernul german condus de cancelarul Olaf Scholz se află sub presiunea opoziției cu privire la furnizarea de arme Ucrainei, cu numeroase critici că livrările de armament greu ar fi insuficiente.

Parlamentari din SPD au confirmat miercuri, pentru DPA, existența respectivului acord informal.

"Comisia de Apărare a fost pe deplin informată despre acest lucru la mijlocul lunii mai", a declarat purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar SPD, Wolfgang Hellmich, pentru DPA.

Hellmich a ținut să sublinieze că NATO nu a luat nicio decizie oficială, deoarece Alianța Nord-Atlantică în sine nu furnizează arme, ci statele membre o fac în mod individual.

Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a declarat miercuri la Davos că NATO ca instituție nu face literalmente nimic pentru a sprijini Ucraina în războiul declanșat de Rusia împotriva sa, potrivit Interfax-Ukraina.

"Punctul meu de vedere este foarte simplu: vedem aliați care ajută Ucraina. Vedem un grup de aliați NATO care ne ajută. Dar la începutul războiului, poporul Ucrainei credea că NATO este o forță puternică, iar UE nu putea decât să-și exprime diferite niveluri de îngrijorare. Dar războiul este întotdeauna un test care înlătură măștile și toți am văzut fețele reale. Am văzut decizii revoluționare luate de UE pe care ea însăși nu se aștepta să le ia și vedem NATO ca pe o alianță, o instituție care stă deoparte și nu face literalmente nimic. Spun asta cu regret", a declarat Dmitro Kuleba. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău