Integritatea fizică a centralei de la Zaporojie a fost încălcată, susține directorul general al AIEA

  • 02 Septembrie 2022 08:09
Integritatea fizică a centralei de la Zaporojie a fost încălcată, susține directorul general al AIEA

„Integritatea fizică a centralei” nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse, 'a fost încălcată de mai multe ori', a declarat joi directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după ce a inspectat această instalație, transmite AFP.

„Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori”, a declarat Grossi presei la revenirea sa, împreună cu o parte a misiunii AIEA, în teritoriul controlat de Kiev.

„Nu avem elemente pentru a evalua acest lucru”, însă 'este ceva ce nu poate continua să se producă', a adăugat el.

Grossi a mai spus că mai mulți membri ai misiunii AIEA vor rămâne până 'duminică sau luni' pentru a studia în amănunțime situația de la această centrală, cea mai mare din Europa și al cărei sit a fost bombardat în mai multe rânduri, provocând temeri legate de o catastrofă nucleară, scrie Agerpres.

„Avem mult de lucru aici pentru a analiza anumite aspecte tehnice”, a arătat el.

De asemenea, AIEA contează pe 'stabilirea unei prezențe continue' la centrală dincolo de această dată, a spus Grossi, fără alte precizări.

Sosit la centrală mai devreme în cursul zilei, venind din orașul Zaporojie, după un traseu de circa 120 km, Grossi a afirmat că a văzut 'multe lucruri' în cele 'patru sau cinci ore' petrecute la fața locului.

„Am putut să vizităm tot situl. Eu am fost în unitățile reactoarelor, am văzut sistemul de urgență și alte încăperi, sălile de control”, a enumerat el, lăudând personalul ucrainean care continuă să lucreze la centrală de la ocuparea acesteia în martie de armata rusă.

„Bineînțeles, ei sunt într-o situație dificilă, dar au un grad de profesionalism incredibil”, a remarcat Grossi.

În fine, el descris 'situația destul de dificilă' a echipei sale, care a auzit tiruri intense în timpul călătoriei spre centrală și traversând linia frontului.

„Au fost momente în care erau evidente tiruri, de mitraliere grele, de artilerie, de mortiere de două sau trei ori, am fost foarte neliniștiți”, a recunoscut Rafael Grossi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău