Integrarea elevilor din școlile alolingve în societate

  • 19 Aprilie 2013 15:35
Integrarea elevilor din școlile alolingve în societate

O masă rotundă consacrată problemei integrării elevilor din școlile alolingve în societate a avut loc vineri, 19 aprilie, la Chișinău. La eveniment au participat și experți din Letonia și Estonia.

Ministrul Educației în exercițiu, Maia Sandu, consideră că problema coeziunii interculturale în Republica Moldova este una acută. Cu taote acestea, autoritățile au înregistrat și reușite în acest domeniu. 

Directorul de programe la Institutul de Politici Publice din Chișinău, Oazu Nantoi, se arată însă sceptic și susține că procesul de integrare a alolingvilor se va produce doar atunci când va exista coeziune la nivel politic, iar partidele vor promova idei și valori comune menite să consolideze și nu să dezbine societatea.

Experții din țările baltice au adusa exemple de integare din țările lor. Astfel, în Letonia,  elevii care studiază într-o altă limbă decât letona,  au de susținut, la finalizarea studiilor, examene similare la limba de stat ca și nativii letoni. Totodată , din anul 1995, Ministerul Educației de la Riga împreună cu organizații nonguvernamentale oferă susținere financiară continuă pentru organizarea cursurilor gratuite de limbă letonă pentru profesorii și elevii alolingvi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău