Întârzieri, o minge de fotbal și gesturile care au exprimat mai mult decât cuvintele la summit-ul dintre Trump și Putin

  • 17 Iulie 2018 12:18
Întârzieri, o minge de fotbal și gesturile care au exprimat mai mult decât cuvintele la summit-ul dintre Trump și Putin

Gesturile au exprimat mai mult decât cuvintele la primul summit bilateral dintre președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, care s-au întrecut care să ajungă ultimul la reuniune, au redus la minimum contactul fizic și au lăsat să se vadă tensiunile dintre ei, în ceea ce agenția EFE numește marți ''o pasă incomodă a mingii de fotbal''.

Cu o jumătate de oră înainte de mult-așteptata întâlnire dintre cei doi lideri, la Helsinki, mulți jurnaliști își puneau aceeași întrebare: unde este Putin? Lipsa de punctualitate este o marcă înregistrată a președintelui rus, care odată a făcut-o să aștepte pe Angela Merkel, cancelarul german, mai bine de patru ore, și care a aterizat luni la Helsinki abia la ora locală 13:00, cu 20 de minute înainte de momentul în care, potrivit Casei Albe, avea programată întrevederea cu Trump.

Potrivit agerpres, planul inițial era ca Donald Trump să sosească la ora locală 13:00 la Palatul Prezidențial finlandez, unde urma să se desfășoare summitul bilateral, însă președintele american nu a părăsit hotelul în care era cazat decât în momentul în care Putin a ajuns la locul de întâlnire, într-o aparentă tentativă de a se dovedi mai puternic și de a face ca Putin să fie cel care îl așteaptă pe el și nu invers. Acest ''care pe care'' i-a enervat în mod evident pe ambii președinți și s-a reflectat pe chipurile lor atunci când s-au întâlnit în sfârșit, cu 50 de minute mai târziu decât era prevăzut, în sala gotică a palatului finlandez.

La sosire, Trump, cunoscut pentru strângerile de mână excesive, a evitat orice contact fizic cu Putin și i-a strâns mâna doar două secunde înainte ca presa să părăsească sala. Un contact fizic egal cu zero - comentează EFE -, mai ales dacă îl comparăm cu cele 30 de secunde care au părut o eternitate, cât a durat strângerea de mână cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, la summitul din urmă cu o lună din Singapore.

Așezați unul lângă celălalt în două fotolii de piele, Trump s-a aplecat în față cu mâinile adunate între picioare, în timp ce Putin s-a lăsat pe spate. Și atunci, și în conferința de presă care a urmat, Putin a fost primul care a vorbit, iar Trump a părut că vrea să-i acorde omologului său respectul cuvenit, comentează EFE.

Liderului american îi place să evidențieze în gesturi fizice buna sa relație cu liderii puternici, însă Putin s-a arătat puțin receptiv la această dinamică și abia la finalul conferinței de presă Trump a îndrăznit să-și manifeste una dintre modalitățile sale predilecte de afecțiune: o strângere de braț. A făcut-o la scurt timp după ce Putin a dat tonul celui mai incomod moment al zilei: abia venit de la finala Cupei Mondiale de fotbal, desfășurată în Rusia, președintele rus a primit o minge de fotbal de la unul dintre consilierii săi și i l-a oferit lui Trump în conferința de presă.

Cu puțin timp înainte, un ziarist solicitase o reacție la postarea făcută duminică pe Twitter de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, potrivit căreia ''mingea se află în terenul Rusiei'' în ceea ce privește eforturile de îmbunătățire a relațiilor bilaterale. ''Vorbind despre fotbal, domnule președinte, vă voi oferi această minge, iar acum mingea este în terenul dumneavoastră'', i-a spus Putin lui Trump. Președintele rus a încercat să îndulcească gestul, amintind că Statele Unite vor fi gazda - împreună cu Mexicul și Canada - Cupei Mondiale de fotbal din 2026, însă Trump a părut ușor nedumerit.

''Sunteți foarte amabil. O voi dărui fiului meu Barron, cu siguranță, Melania, prinde'', a răspuns Trump, aruncând mingea către soția sa, care se afla în primul rând. Nu este clar dacă Trump a înțeles aluzia lui Putin, însă nu este niciun dubiu că președintele rus și-a manifestat nemulțumirea față de mesajul de pe Twitter al lui Pompeo, în care secretarul de stat al SUA promitea totodată ''să continue să combată activitățile maligne'' ale Rusiei. Episodul a reflectat o dată în plus dualitatea dintre Trump și funcționarii administrației sale, care au adoptat o linie dură la adresa Rusiei, proprie aparatului tradițional al Partidului Republican, în timp ce liderul de la Casa Albă a tot evitat să critice Moscova.

Tensiunile s-au făcut simțite dincolo de interacțiunea dintre Trump și Putin. Un ziarist al revistei americane The Nation, Sam Husseini, a fost scos afară din sala în care a avut loc conferința de presă comună dintre cei doi lideri cu puțin timp înainte de începerea acesteia. Deși motivele care au dus la expulzarea ziaristului nu sunt clare, potrivit EFE, Husseini agita o pancartă pe care se putea citi ''Tratatul privind interzicerea armelor nucleare'', un pact al ONU pe care nici SUA, nici Rusia nu l-au semnat. 

Sursa: agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău