Întăririle rusești au transformat zona Kupiansk în „epicentrul” ostilităților, spun oficialii ucraineni

  • 10 August 2023 18:45
Întăririle rusești au transformat zona Kupiansk în „epicentrul” ostilităților, spun oficialii ucraineni

Oficialii ucraineni spun că întăririle substanțiale primite de ruși au transformat frontul nordic din zona Kupiansk, în regiunea estică Harkov, în „epicentrul” ostilităților, dar dau asigurări că apărarea ucraineană rezistă, deși autoritățile au ordonat evacuarea civililor, relatează televiziunea CNN, citată de News.ro.

Ruslan Muzîciuk, purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale, a declarat joi la televiziunea ucraineană că „direcția Kupiansk rămâne epicentrul ostilităților, unde inamicul își concentrează principalele eforturi”.

„Numărul forțelor și mijloacelor inamicului și activarea recentă a acestuia în această zonă a frontului au ca scop încercarea de a întoarce situația în această secțiune a frontului”, a adăugat Muzîciuk.

Oficialul a declarat că rușii au adus unități de asalt aeropurtate și „au primit ca întăriri unități de tancuri, care, cu sprijinul aviației și artileriei, încearcă să atace pozițiile apărătorilor ucraineni”.

„În ultimele săptămâni, au avut loc peste 50 de atacuri aeriene în fiecare zi, iar uneori mai mult de 80”, a spus el.

Armata rusă a adus forțe noi în direcția Kupiansk

Ofensiva rusă a fost concepută pentru a atrage mai multe unități ucrainene în zonă, a explicat Muzîciuk, dar el nu a exclus o încercare de a recaptura chiar orașul Kupiansk.

Un alt oficial al Gărzii Naționale, Mîkola Urșalovici, a declarat că unitățile ucrainene au reușit să mențină controlul asupra înălțimilor dominante din jurul Vilșana și Novoselivske, două sate situate la est de Kupiansk, unde rușii susțin că au făcut unele progrese.

La rândul său, Serhii Cerevati, comandantul adjunct al Grupului militar de Est, a declarat că „direcția Kupiansk rămâne una dintre cele în care inamicul încearcă să preia inițiativa”.

Cerevati a declarat că apărarea „a fost întărită, iar capacitățile de atac au fost îmbunătățite. Așadar, situația este dificilă, dar sub control”, a asigurat oficialul militar. El a adăugat că, într-o singură zi, rușii au folosit artileria de 559 de ori, pe lângă raidurile aeriene.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a declarat că joi dimineață orașul Kupiansk a fost bombardat din nou, declanșând un incendiu, dar fără a provoca victime.

Orașul Kupiansk este evacuat de ucraineni

Între timp, autoritățile ucrainene au emis un ordin de evacuare obligatorie a orașului Kupiansk și a zonelor înconjurătoare, din cauza bombardamentelor intense ale Rusiei asupra zonei. Kupiansk a fost unul dintre orașele eliberate în septembrie anul trecut în cadrul unei ofensive ucrainene fulgerătoare, dar în ultimele săptămâni Rusia și-a intensificat eforturile de a recaptura localitatea.

Ordinul precizează că a fost anunțată evacuarea obligatorie a locuitorilor din oraș, precum și din Zaoskilia, care se află pe malul estic al râului Oskil.

Andrii Kanașevici, șeful interimar al administrației militare din districtul Kupiansk, a declarat că „teroriștii ruși devin și mai cinici și complet indiferenți față de viața umană. Ca urmare, aproape în fiecare zi avem morți și răniți în rândul populației civile”.

„Sugerăm locuitorilor din districtul Kupiansk să ia o decizie responsabilă și informată de a pleca temporar în teritoriile sigure din regiunea Harkov”, a declarat Kanașevici.

Doi civili au fost răniți în cursul nopții în urma unor bombardamente rusești într-un sat la nord de Kupiansk, a declarat joi un oficial militar ucrainean, în timp ce forțele Moscovei își intensifică atacurile în zonă. Oleh Siniehubov, șeful administrației militare regionale Harkov, a declarat că victimele au fost raportate în satul Kindrașivka.

Între timp, clădirea Consiliului orășenesc din Kupiansk a fost lovită de un atac aerian, a precizat el.

„În ultimele 24 de ore, rușii au bombardat masiv așezările din districtele Bohoduhiv, Harkov, Ciuhuiv, Izium și Kupiansk cu bombe aeriene ghidate și alte arme”, a declarat Siniehubov.

Apărarea ucraineană a respins atacurile rusești în zonele Sinkivka și Ivanivka, la nord-est de Kupiansk, a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău