Întâlnire Szijjártó – Kuleba în Ucraina. Ministrul ungar de Externe a anunțat că susține integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei

  • 30 Ianuarie 08:32
Întâlnire Szijjártó – Kuleba în Ucraina. Ministrul ungar de Externe a anunțat că susține integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei

Pentru prima dată de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, miniștrii de externe ungar și ucrainean s-au întâlnit luni pentru discuții bilaterale oficiale la Ujgorod, Ucraina, transmite publicația ungară Telex.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, a declarat că ”susținem integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, scrie G4Media.

Ministrul maghiar de externe a spus că asistența de 50 de miliarde de euro din partea UE – blocată de Ungaria prin veto – nu va fi decisă în negocierile dintre Kiev și Budapesta, ci la Bruxelles. De asemenea, el a evitat întrebarea despre sprijinirea aderării Ucrainei la UE.

Ministrul de Externe ungar a spus că modificarea legii minorităților ucrainene a fost un pas important, dar a adăugat că disputa, care a fost un obstacol în calea bunelor relații de ani de zile, nu a fost încă rezolvată.

Discuțiile au fost descrise ca un pas important de ambele părți, dar este clar că disputele – care depind și de relația dintre Ungaria și UE – nu s-au încheiat încă.

„Au trecut aproape doi ani de când a început războiul: suntem alături de integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Vrem pace în vecinătatea noastră”, a declarat ministrul de externe ungar, Szijjártó, la o conferință de presă comună cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, la Ujgorod, la care a participat șeful Administrației Prezidențiale ucrainene, Andrei Yermak. „Nu există nicio problemă care să nu poată fi rezolvată prin dialog bilateral. Discuția a fost caracterizată de deschidere, constructivitate și sinceritate”, a conchis Kuleba.

Ministrul de Externe ucrainean și Szijjártó s-au întâlnit și la Bruxelles în decembrie 2023 și au vorbit timp de o oră, dar acum a fost prima dată când au purtat discuții bilaterale oficiale de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Kuleba a mulțumit Ungariei pentru ajutorul umanitar pe care l-a oferit țării sale. El a spus că principala problemă este integrarea euro-atlantică a Ucrainei. „Pornim de la premisa că o Ucraina, membră a UE, ar servi cel mai bine interesele Ungariei”, a spus el.

În ceea ce privește dezbaterea privind legea minorităților din Ucraina, el a spus că este o poveste foarte veche. „Vrem să reglementăm această problemă cu bună conștiință. Punctul nostru de plecare este că, prin readucerea situației la ceea ce era înainte de 2017, Legea Educației deschide calea pentru aderarea la UE. Cred că am luat decizia corectă, iar maghiarii în Transcarpatia l-a salutat și ea”. Mai sunt câteva detalii de clarificat, pe care părțile le vor discuta în cadrul unui dialog bilateral pentru a rezolva definitiv problema, a adăugat ministrul de Externe ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău