Întâlnire Joe Biden-Xi Jinping pe 15 noiembrie pentru stabilizarea relațiior SUA-China

  • 10 Noiembrie 2023 18:28
Întâlnire Joe Biden-Xi Jinping pe 15 noiembrie pentru stabilizarea relațiior SUA-China

Președintele american Joe Biden se va întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping miercuri, 15 noiembrie, în "regiunea San Francisco", au confirmat importanți oficiali americani sub rezerva anonimatului, relatează Agerpres.

"Scopul nostru va fi să încercăm să luăm măsuri care să stabilizeze relația între Statele Unite și China, să înlăturăm unele neînțelegeri și să deschidem noi căi de comunicare", a declarat un oficial american într-un interviu acordat mass-media de peste Ocean.

Aceasta va fi cea de-a doua întâlnire între cei doi șefi de stat după alegerea lui Joe Biden la Casa Albă și cea de-a șaptea conversație între cei doi lideri.

De asemenea, aceasta va fi prima vizită a lui Xi Jinping în Statele Unite din 2017. În aceeași perioadă, la San Francisco va avea loc summitul pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), care se va desfășura din 12 până pe 18 noiembrie.

Președintele american intenționează să-și avertizeze omologul chinez că SUA sunt "extrem de îngrijorate" de ingerința Beijingului în alegerile prezidențiale din Taiwan din 2024, a declarat un important oficial american.

Acesta a subliniat că anul 2024, cu acest scrutin, dar și cu alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA, ar putea fi "destul de turbulent" pentru relația dintre Washington și Beijing.

"Suntem, de asemenea, îngrijorați de intensificarea fără precedent, periculoasă și provocatoare a activităților militare (chineze) în jurul Taiwanului", a adăugat oficialul, precizând că Biden va discuta cu omologul său chinez în legătură cu această chestiune.

Cu toate acestea, Biden va da din nou asigurări Chinei - care revendică suveranitatea asupra insulei - că Washingtonul nu sprijină independența Taiwanului și că, prin urmare, politica americană în această chestiune nu s-a schimbat.

Taiwanul este unul dintre principalele subiecte de dispută între cele două mari puteri, iar China a suspendat în vara anului 2022 majoritatea comunicațiilor militare regulate cu Statele Unite, după o vizită a președintei Camerei Reprezentanților din Congresul SUA pe insulă.

Un dialog cu China între importanți responsabili militari, dar și la un nivel mai operațional, este "absolut esențial" pentru a evita neînțelegerile potențial periculoase, a mai spus oficialul american.

"Chinezii sunt reticenți și, prin urmare, președintele (Biden) va face presiuni săptămâna viitoare" pentru a restabili aceste canale cruciale de comunicare între cele două puteri nucleare, a subliniat oficialul american.

Un alt oficial a avertizat însă că nu trebuie să ne așteptăm la o "listă lungă de rezultate concrete", dând asigurări că scopul întâlnirii este "gestionarea rivalității" cu Beijingul, și că Statele Unite au așteptări "realiste".

Oficialii americani au precizat că vor fi discutate principalele probleme internaționale ale momentului, în special războiul dintre Israel și Hamas.

Joe Biden se așteaptă ca Beijingul "să spună foarte clar, ca parte a relației sale emergente cu Iranul, că este esențial ca (Teheranul) să nu încerce să intensifice sau să extindă" acest conflict, au mai spus oficialii citați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău