Întâlnire istorică între miniștrii de externe ai Chinei și Vaticanului

  • 15 Februarie 2020 10:37
Întâlnire istorică între miniștrii de externe ai Chinei și Vaticanului

Miniștrii de externe ai Chinei și Vaticanului, două state fără relații diplomatice de decenii din cauza unor diferende de ordin religios, s-au întâlnit în premieră, a relatat sâmbătă o publicație oficială chineză, preluată de AFP, potrivit Agerpres.

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, și omologul său de la Vatican, monseniorul Paul Gallagher s-au văzut vineri la Munchen, a precizat Cotidianul Poporului, organul de presă al Partidului Comunist Chinez (PCC). Orașul german găzduiește în acest momente Conferința de Securitate.

O întâlnire la acest nivel diplomatic este o premieră în ultimele cel puțin șase decenii, deoarece Vaticanul și Republica Populară Chineză nu mai au relații diplomatice din anii 1950.

Întrevederea survine în contextul încălzirii relațiilor bilaterale de la semnarea unui acord istoric în 2018 privind numirea de episcopi în China.

"Astăzi are loc prima întâlnire între miniștrii de externe ai Chinei și Vaticanului", a declarat Wang Yi,

"Aceasta va deschide mai mult spațiu pentru viitoarele schimburi între părțile noastre", a spus el, conform relatării publicate de Cotidianul Poporului pe site-ul său.

Partidul unic aflat la putere în China se teme de orice organizație, în special religioasă, care ar putea să îi amenințe autoritatea. PCC a fost mult timp neîncrezător în privința Vaticanului din cauza potențialei sale influențe politice asupra catolicilor chinezi.

Cele 10 milioane de catolici din China nu trebuie să frecventeze decât bisericile omologate de stat și ai căror clerici sunt validați de PCC. Însă mulți merg de asemenea îm locuri de cult conduse de clerici fideli papei.

Conform acordului "preliminar" semnat în 2018, Papa Francisc a recunoscut episcopi chinezi care fuseseră numiți de Beijing fără acordul său. Înțelegerea le oferă totuși celor două părți dreptul de a avea un cuvânt de spus asupra numirilor.

În ciuda apropierii în desfășurare, restabilirea de legături oficiale între cele două state rămâne dificil de concretizat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău