Întâlnire duminică, la Bruxelles, între miniștri de externe ai UE și colaboratori ai lui Navalnîi

  • 19 Februarie 2021 17:13
Întâlnire duminică, la Bruxelles, între miniștri de externe ai UE și colaboratori ai lui Navalnîi

Miniștrii de externe din aproximativ douăsprezece țări membre ale Uniunii Europene se vor întâlni duminică, la Bruxelles, cu doi colaboratori ai opozantului rus Aleksei Navalnîi, a anunțat vineri Ministerul lituanian al Afacerilor Externe, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Această întâlnire, la care vor participa peste 12 șefi ai diplomațiilor din țări ale UE, va avea loc înainte de reuniunea ministerială a Celor 27 prevăzută să aibă loc luni pentru a discuta despre eventuale noi sancțiuni ale UE împotriva Rusiei.

"Avem nevoie de informații privind situația reală a opozanților regimului din Rusia", a declarat pentru AFP ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis.

Lituania "a luat inițiativa de a organiza întâlnirea de la Bruxelles cu figuri ale opoziției ruse", pentru că este mai bine să primim informații la prima mână, a explicat ministrul.

Leonid Volkov, care conduce rețeaua regională a lui Navalnîi și care locuiește în prezent în Lituania, și Ivan Jdanov, un alt colaborator apropiat al opozantului, vor participa la reuniune.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a recomandat pe 9 februarie adoptarea de noi sancțiuni după afrontul suferit cu prilejul vizitei sale la Moscova din săptămâna precedentă, în timpul căreia trei diplomați europeni au fost expulzați. Vizita sa ar fi trebuit să fie consacrată afacerii Navalnîi, dar autoritățile au respins cererile liderilor europeni de eliberare a opozantului arestat.

Josep Borrell ar urma să-și prezinte propunerile de sancțiuni miniștrii afacerilor externe din UE cu prilejul reuniunii lor de luni, de la Bruxelles. Țările baltice și Polonia în special cer noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Susținătorii lui Navalnîi doresc ca UE să-i sancționeze pe oligarhii pe care îi acuză că îl protejează pe președintele rus Vladimir Putin și că îi susțin financiar regimul.

"Un acord politic privind răspunsul UE la evenimentele legate de Navalnîi este așteptat luni, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe", a declarat pentru France Presse o sursă diplomatică din UE.

"Elaborarea listei personalităților influente apropiate de Kremlin care ar putea fi vizate de sancțiuni este în stadiul său final", a adăugat această sursă.

Relațiile între UE și Rusia, deja tensionate după anexarea în 2014 a Crimeei și conflictul din estul Ucrainei, s-au degradat și mai mult după arestarea lui Aleksei Navalnîi și condamnarea sa la doi ani și opt luni de închisoare la revenirea sa din Germania, unde a fost tratat după otrăvirea cu un agent neurotoxic.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău