Întâlnire de gradul zero în Malta: SUA și China continuă “dezghețul” relațiilor printr-un “canal strategic de comunicare” înainte de vizita șefului diplomației chineze la Moscova

  • 18 Septembrie 2023 16:58
Întâlnire de gradul zero în Malta: SUA și China continuă “dezghețul” relațiilor printr-un “canal strategic de comunicare” înainte de vizita șefului diplomației chineze la Moscova

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, s-a întâlnit sâmbătă și duminică în Malta cu șeful diplomației chineze, Wang Yi, într-un context care rămâne, totuși, tensionat între cele două mari puteri, a transmis duminică Administrația de la Washington.

“Cele două părți au avut discuții sincere, de fond și constructive”, a declarat Casa Albă într-un comunicat, potrivit Calea Europeană.

O înaltă responsabilă a executivului american, sub protecția anonimatul, a precizat că reuniunea a durat în total douăsprezece ore pe parcursul a două zile și a amintit că ultima întâlnire de acest tip, și la acest nivel, a fost în luna mai, precizează Agerpres, citând AFP.

Aproximativ în aceeași perioadă, în primăvară, președintele american a prezis un “dezgheț” în relațiile chino-americane, care s-au tensionat în februarie în urma zborului deasupra Statelor Unite a unui balon chinez, moment care a culminat cu amânarea unei vizite în China a șefului diplomației americane Antony Blinken, înlocuită totuși cu o întrevedere Blinken – Wang Yi la Conferința de Securitate de la Munchen.

“Această întâlnire a făcut parte din eforturile continue de a menține liniile deschise de comunicare și de a gestiona în mod responsabil relația. Cele două părți au purtat discuții sincere, substanțiale și constructive, pe baza angajamentelor dintre președintele Biden și președintele Xi în Bali, Indonezia, în noiembrie 2022”, a precizat Casa Albă.

În cursul discuțiilor cu ministrul chinez, Jake Sullivan “a subliniat că Statele Unite și China sunt angajate într-o competiție, dar că Statele Unite nu caută nici conflict, nici confruntare”, a adăugat responsabila Casei Albe, în timpul unei întâlniri cu presa, preluând o formulare devenită ritualică pentru administrația Biden.

“Wang Yi a subliniat că problema Taiwanului este prima linie roșie care nu trebuie depășită în relațiile chino-americane”, a asigurat Beijingul, la rândul său.

Potrivit responsabilei americane, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe a reiterat că Statele Unite nu “sprijină” independența insulei – pe care China o pretinde ca parte integrantă a teritoriului său -, și nu doresc o “modificare unilaterală a statu-quo-ului”, fie din partea taiwanezilor, fie a chinezilor.

Pe de altă parte, în aceste discuții din Malta, China și Statele Unite s-au angajat să “desfășoare consultări” în anumite domenii, în special privind “evoluțiile în domeniul politic și de securitate din Asia-Pacific”, potrivit sursei de la Casa Albă.

În comunicatul oficial, Casa Albă precizează că Beijingul și Washingtonul s-au angajat “să mențină acest canal strategic de comunicare și să continue angajamentul și consultările suplimentare la nivel înalt în domenii-cheie între Statele Unite și Republica Populară Chineză în lunile următoare”.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali are loc înainte ca șeful diplomației chineze, Wang Yi, să se deplaseze la Moscova. La invitația secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC și director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe, Wang Yi va organiza cea de-a 18-a rundă de consultări strategice de securitate China-Rusia în Rusia, în perioada 18-21 septembrie.

Această întâlnire vine în continuarea unor angajamente recente la nivel înalt, inclusiv între consilierul pentru securitate națională Sullivan și directorul Wang Yi în luna mai la Viena.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău