Întâlnire ''foarte cordială'' între papa Francisc și marele imam al moscheii Al Azhar din Cairo

  • 23 Mai 2016 18:44
Întâlnire ''foarte cordială'' între papa Francisc și marele imam al moscheii Al Azhar din Cairo

Suveranul Pontif l-a primit luni în audiență la Vatican pe rectorul Universității Al-Azhar și marele imam al moscheii Al Azhar din Cairo, șeicul Ahmad Muhammad al-Tayeb, înaltă autoritate sunită.

Sfântul Scaun a calificat întâlnirea drept istorică și "foarte cordială", după zece ani de relații tensionate între cele două instituții religioase, relatează AFP și Radio Vatican.

Este prima dată când o astfel de întâlnire are loc la Vatican. La 24 februarie 2000, papa Ioan Paul al II-lea l-a vizitat pe marele imam de Al-Azhar, șeicul Mohammed Sayed Tantawi, la Cairo.

Audiența privată dintre Jorge Bergoglio și reprezentantul celei mai prestigioase instituții a islamului sunit a durat aproximativ 30 de minute, potrivit unui comunicat difuzat de Sfântul Scaun.

Cei doi lideri religioși au salutat ''semnificația importantă a acestei noi întâlniri în cadrul dialogului dintre Biserica Catolică și Islam''. Ei au discutat în principal despre angajarea comună a autorităților și credincioșilor marilor religii pentru pacea în lume, respingerea violenței și a terorismului, situația creștinilor în contextul conflictelor și tensiunilor din Orientul Mijlociu și protecția acestora.

Întâlnirea a avut loc în biblioteca Vaticanului. Francisc i-a oferit oaspetelui său o copie a enciclicii sale asupra mediului, "Laudato si', și o medalie cu ''Măslinul păcii''.

Audiența la Suveranul Pontif pune capăt unei perioade de întrerupere e raporturilor religioase cu Sfântul Scaun, adoptată unilateral de conducerea universității islamice egiptene în 2011, scrie Radio Vatican, în timp ce France Presse subliniază că întâlnirea marchează o nouă etapă în reconcilierea celor două instituții, după 10 ani de relații tensionate din cauza unei remarci controversate a papei Benedict al XVI-lea ce părea că leagă islamul și violența.

La rugăciunea 'Angelus' din 2 ianuarie 2011, papa Benedict al XVI-lea și-a exprimat adânca mâhnire pentru ''atentatul grav'' comis cu câteva zile înainte în dauna comunității copte din Alexandria, în care incendierea unei biserici a provocat moartea a zeci de creștini. Pontiful a spus că acel atentat este un ''gest laș de moarte'', asemănător celui prin care ''se pun bombe lângă casele creștinilor din Irak pentru a-i constrânge să plece'', amintește Radio Vatican. Marele imam Al Tayeb a considerat atunci cuvintele Pontifului Roman ''o intervenție inacceptabilă în afacerile Egiptului'' și a decretat întreruperea dialogului cu Sfântul Scaun până când papa nu-și va cere public iertare pentru declarațiile făcute, un gest pe care Benedict al XVI-lea, acum papă emerit, nu a considerat oportun să-l facă pe fondul dificultăților cu care se confruntă micile comunități creștine din Orientul Mijlociu.

Legăturile s-au ameliorat puțin câte puțin după preluarea pontificatului de către papa Francisc, care a făcut din dialogul interconfesional una dintre prioritățile sale și i-a salutat în mod special pe musulmani în 2013 cu ocazia sfârșitului Ramadanului.

De la sosirea sa, papa Francisc și-a multiplicat mesajele de toleranță. Astfel, el a adus la Vatican trei familii musulmane siriene, în aprilie, de pe insula grecească Lesbos: "Eu nu aleg între creștini și musulmani (Toți ...) sunt fiii lui Dumnezeu''.

Personalitate de mare influență în jurisprudența islamică sunnită, prof. Al Tayeb are un doctorat în filosofia islamică la universitatea Sorbona din Paris și a predat în diferite țări majoritar musulmane.

Vizita la papa Francisc a fost pregătită încă din februarie, când o delegație a Sfântului Scaun a efectuat o vizită la universitatea Al-Azhar.

Sursa: agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău