Instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei vizate, aprobată de Parlament în prima lectură

  • 09 Iunie 2022 14:37
Instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei vizate, aprobată de Parlament în prima lectură

Dosarele penale vor putea fi instrumentate în lipsa învinuiților, iar după pronunțarea sentințelor averea acestora va putea fi confiscată, potrivit unui proiect de lege votat azi în Parlament, în prima lectură. Proiectul a fost susținut de majoritatea PAS, deputații socialiști și de cei ai Partidului „Șor”.

Proiectul a stârnit discuții aprinse și în contradictoriu. Documentul prevede o serie de mecanisme pentru instrumentarea dosarelor în lipsa celor vizați, inclusiv în cazurile în care nu se va reuși extrădarea învinuiților, potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

„Proiectul de lege propune două mecanisme care ar permite finalizarea urmăriri penale și înaintarea acuzării în lipsa învinuitului. (...) Proiectul permite să mergi în instanță chiar dacă persoana nu este extrădată din diferite motive. Extrădarea e proces complicat peste tot, mu doar în Rep. Moldova.”

Proiectul prevede confiscarea averilor celor condamnați cu aplicarea acestor prevederi legale. Deputata PAS, Olesea Stamate:

„Chiar dacă nu se reușește aducerea persoanei pentru executarea sentinței în Rep. Moldova, cel puțin pot fi confiscate averile.”

Opoziția a criticat mai multe articole din proiect, spunând că ar aduce atingere drepturilor omului și că vor conduce la creșterea numărului dosarelor la CEDO. Chiar dacă, în cele din urmă, au susținut proiectul, unii deputați socialiști au spus că proiectul ar putea crea haos în instanțe. Deputatul PSRM Adrian Lebedinschi:

La moment sunt peste 3000 de persoane anunțate în căutare. Dacă noi toate aceste trei mii de dosare le expediem acum în instanță de judecată, în situația în care este înaintată învinuirea, noi pur și simplu facem un haos în instanțele de judecată.

Socialiștii și-au condiționat votul în prima lectură, spunând că vor propune mai multe amendamente. Iar deputatul socialist, Vlad Bătrâncea, le-a amintit autorilor legii că organele de drept, și fără acest proiect, dispun de pârghii pentru a face confiscări.

„Probabil că deja ați pierdut legătura cu Curtea Constituțională și ați scăpat o constatare a Curții că confiscările pot avea loc și fără condamnarea definitivă.”

Asemenea prevederi legale sunt aplicate în țări precum România, Ucraina, Georgia și altele. Proiectul urmează să fie dezbătut în lectură finală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău