Institutulul pentru Politici și Reforme Europene a prezentat peste 100 de recomandări pentru creșterea eficienței combaterii corupției mari

  • 23 Noiembrie 2022 09:21
Institutulul pentru Politici și Reforme Europene a prezentat peste 100 de recomandări pentru creșterea eficienței combaterii corupției mari

Institutulul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), publică Analiză funcțională a Procuraturii Anticorupție dinRepublica Moldova, realizată în perioada mai-septembrie 2022. Raportul include peste 100 de recomandări pentru creșterea eficienței combaterii corupției mari. Cercetările care stau la baza analizei funcționale au explorat situația privind jurisdicția, competențele și limitările PA în legislație și în practică, precum și funcționarea Procuraturii Anticorupție, cooperarea și coordonarea acesteia cu alte autorități din competența sa.

Raportul a fost prezentat marți, 22 noiembrie 2022, în cadrul unui Eveniment Public organizat de IPRE la care au participat Veronica Dragalin, Șefa Procuraturii Anticorupție, Olesea Stamate, Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului,  Victor Munteanu, Director al Departamentului Justiției și Drepturile Omului al Fundației Soros Moldova, Vladislav Gribincea, Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Victor Stratu, Șef adjunct al Direcției eleborarea actelor normative, Ministerul Justiției și Rouslan Ryaboshapka, expert anticorupție internațional, ex-procuror General al Ucrainei.

Documentul de politici a fost elaborat și prezentat astăzi de de Vitalyi Kasko, expert internațional IPRE și ex-procuror general adjunct al Ucrainei. Constatările principale ale analizei funcționale sunt prezentate în două secțiuni, care analizează separat jurisdicția, competențele și limitările Procuraturii Anticorupție (secțiunea I), funcționarea Procuraturii Anticorupție și cooperarea cu alți actori (secțiunea II).

Cercetarea confirmă, în general, că, în pofida progreselor substanțiale înregistrate de Moldova în eforturile sale de combatere a corupției, rămân multe lacune și inadvertențe semnificative care trebuie abordate atât din punct de vedere legislativ, cât și în practică, pentru a atinge obiectivul de combatere eficientă a marii corupții în țară. În special, s-a stabilit că mandatul Procuraturii Anticorupție este prea larg și depășește corupția și infracțiunile asociate cu corupția, nemaivorbind de marea corupție, că există probleme privind volumul de lucru, organizarea, stabilirea priorităților și planificarea activității sale. Procuratura Anticorupție nu are suficientă independență în cadrul sistemului procuraturii și nici nu dispune de suficiente resurse organizaționale, financiare, umane, tehnice și de altă natură pentru a asigura funcționarea eficientă a acestei instituții. În plus, nici măcar acele prevederi minim necesare care au fost stabilite în Legea cu privire la procuraturile specializate (nr. 159) încă din 2016 nu au fost în mare parte implementate până în prezent (peste 6 ani), se arată în comunicatul IPRE.

Constatările Analizei Funcționale au stat la baza recomandărilor, care sunt prezentate în încheierea secțiunii III a prezentei analize funcționale (Foaia de parcurs pentru creșterea eficienței Procuraturii Anticorupție – recomandări- cheie). Pentru o mai mare comoditate, recomandările-cheie ale analizei funcționale sunt împărțite în secțiuni și în intervale de timp sugerate pentru punerea lor în aplicare – pe termen scurt (până la 6 luni), pe termen mediu (6-24 luni) și pe termen lung (peste 3 ani). Separat trebuie remarcat faptul că recomandările formulate sunt destul de detaliate și practice, dar numai implementarea lor completă și exactă poate, în opinia autorului, să schimbe radical situația și să asigure activitatea eficientă a PA în combaterea marii corupții în Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău