Copii și tineri români de pretutindeni au redescoperit România în cadrul programului de tabere „ARC”

  • 24 August 2022 12:58
Copii și tineri români de pretutindeni au redescoperit România în cadrul programului de tabere „ARC”

Peste 1200 de copii și tineri români de pretutindeni au redescoperit România în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Programului de tabere „ARC”.

Elevii și studenții români din 18 state, atât din comunitățile istorice, cât și din diaspora, au petrecut cinci săptămâni în România, datorită programului de tabere „ARC”, transmite infoprut.

Astfel, ei au redescoperit țara prin intermediul atelierelor de limba română, geografie, istorie, sport, muzică, desen și al excursiilor atent organizate la obiectivele turistice și culturale din județele Bistrița-Năsăud, Neamț și împrejurimi.

Sub îndrumarea a peste 70 de profesori voluntari, copiii au avut oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile de comunicare în limba română și de a-și îmbogăți cunoștințele despre istoria, cultura și civilizația românească.

Ediția din acest an Programului de tabere „ARC” s-a încheiat sâmbătă, 20 august, la muzeul Cetatea Neamț din orașul Târgu Neamț, cu un eveniment festiv. 

„Am reușit împreună cu colaboratorii noștri să finalizăm cu succes o nouă ediție a Programului de tabere „ARC”. Experiențele copiilor, deschiderea și bucuria cu care au participat în acest program ne dau energia să mergem mai departe. Este un angajament pe care ni-l asumăm, o datorie pe care o avem față de noile generații de români de pretutindeni, în susținerea unității și identității noastre lingvistice și culturale“, a declarat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu.

La eveniment au mai participat și reprezentanți ai Parlamentului României, ai Guvernului, ai misiunilor diplomatice ale României în străinătate, precum și ai autorităților publice locale județene, precum și IPS Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Menționăm că taberele „ARC” din acest an s-au desfășurat începând cu data de 18 iulie 2022, în centrele de agrement de la Oglinzi, județul Neamț și Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, în serii consecutive de câte 7 zile.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, alături de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului, au asigurat cheltuielile de cazare și masă pentru toți participanții din cele două tabere. De asemenea, DRP a organizat și a suportat transportul pentru participanții din comunitățile istorice, precum și cheltuielile de transport din București până la tabere și retur pentru grupurile participante din diaspora.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău