Institutul „Selecția” din Bălți a obținut în acest an recolte de peste 9 tone de grâu pe hectar

  • 04 August 08:45
Institutul „Selecția” din Bălți a obținut în acest an recolte de peste 9 tone de grâu pe hectar

Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți a obținut în acest an recolte de peste nouă tone de grâu la hectar, în cadrul unei cercetări efectuate pe loturile experimentale împreună cu Universitatea Tehnică din München (Germania), transmite MOLDPRES.

Studiul a inclus șapte soiuri și un hibrid, fiind amplasate într-un asolament cu șase câmpuri, cu aplicarea îngrășămintelor minerale și organice. Totodată, a fost efectuată irigarea prin aspersiune în două reprize: imediat după semănat și în faza vegetației de primăvară cu norma de irigare de 600 m3/ha în ambele cazuri.

„Cea mai mare productivitate, de 9,09 t/ha, a înregistrat soiul Meleag, creat de ICCC „Selecția”. Acesta a fost urmat de Kuialnik și Pisanca, care au avut un randament de 8,71 și, respectiv, 8,44 t/ha. Recoltele obținute de la celelalte soiuri incluse în cercetare au fost: Ursita – 7,94, Kometus - 7,76, Talisman - 7,58 și Akteur - 6,88 t/ha. Producția hibridului de origine germană „Hybery F1” în condițiile din stepa Bălți a constituit 7,98 t/ha”, potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Scopul cercetării a fost de a evalua comportamentul și productivitatea diferitelor soiuri și hibrizi de grâu de toamnă de origine autohtonă, din Germania, România și Ucraina, cultivate în corespundere cu recomandările tehnologice și cu folosirea irigării. Cercetarea a urmărit și evidențierea avantajelor și dezavantajelor soiurilor și hibrizilor testați pentru a fi aduse la cunoștința producătorilor și luate în considerație la producere.

În condițiile prielnice ale anului trecut, recolta medie de grâu obținută de producătorii agricoli din țara noastră a fost de 4,5 t/ha, iar în condițiile anului 2022, recolta medie se estimează la 2,5-3,5 t/ha.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,36 m/s
Sat
15
Sun
16
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău