Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia creează condiții favorabile pentru desfășurarea unei operațiuni hibride în Republica Moldova

  • 15 Februarie 09:18
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia creează condiții favorabile pentru desfășurarea unei operațiuni hibride în Republica Moldova

Federația Rusă creează condiții favorabile pentru desfășurarea unei operațiuni hibride împotriva Republicii Moldova, se arată în cel mai recent raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii americani avertizează că operațiunea mediatică a Kremlinului împotriva Republicii Moldova este similară cu cea desfășurată împotriva Ucrainei, transmite Radio Chișinău.

„Kremlinul desfășoară o operațiune informațională împotriva Republicii Moldova foarte similară cu operațiunea desfășurată de Kremlin înaintea invaziei Ucrainei în 2014 și 2022, cel mai probabil pentru a justifica o viitoare escaladare împotriva Moldovei”, transmite ISW.

Specialiștii americani au atras atenția supra discursului din 14 februarie a ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, care a declarat că „SUA și UE controlează Guvernul Republicii Moldova”. În acest context, Lavrov a spus că în Transnistria sunt în jur de 200 mii de cetățeni ruși, iar Moscova este „îngrijorată de soarta lor” și „nu va permite ca aceștia să devină victime a unei noi aventuri Occidentale”. Lavrov a mai comparat situația politică din Republica Moldova cu cea din Ucraina în anul 2013, înainte de revoluție.

În aceste condiții, ISW subliniază că oficialii ruși „creează condiții informaționale favorabile pentru a justifica o posibilă destabilizare a Republicii Moldova care ar preveni integrarea acesteia în Uniunea Europeană”.

ISW a observat că narațiuni similare cu cele expuse de oficiali sunt rostogolite și de către propagandiștii ruși, fapt ce denotă existența unei campanii mediatice organizate.

Specialiștii americanii au precizat că, deocamdată, nu este clar când anume ar putea avea loc această operaține, dar Kremlinul „creează condiții pentru a o face posibilă cât mai curând”.

Institutul pentru Studiul Războiului este cel mai proeminent think-tank american care analizează zilnic evoluția conflictului din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău