Institutul pentru Drepturile Omului a documentat 5 cazuri de încălcare a drepturilor în spitalele de psihiatrie

  • 23 Septembrie 2017 11:15
Institutul pentru Drepturile Omului a documentat 5 cazuri de încălcare a drepturilor în spitalele de psihiatrie

Cazul invocat de maltratare a unei paciente la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru, municipiul Chișinău, este al cincilea caz, de la începutul acestui an, de încălcare a drepturilor omului în instituțiile de psihiatrie, fapte documentate de reprezentanții Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, Dumitru Russu, coordonator de programe IDOM, a comunicat că în primul caz persoana a fost adusă de către polițiști la spitalul de psihiatrie, unde a fost plasată într-o secție de tip închis. Ea a reușit să fugă după ce a acceptat să măture teritoriul instituției. La distanță de o săptămână, poliția a adus-o repetat la spital, unde i s-a comunicat că, dacă semnează un document, va putea merge acasă, însă doar după ce a ajuns din nou în secția de tip închis a înțeles că a fost mințită. Persoana a fost plasată într-un salon cu supraveghere riguroasă, unde personalul i-ar fi legat mâinile și picioarele, iar ulterior i-ar fi administrat preparate necunoscute. Dumitru Russu a menționat că persoana a mai încercat să fugă din instituție, pe geam, însă s-a ales cu o fractură, iar într-un final a fost prinsă și readusă în instituție de către personal. Se presupune că a fost bătută, legată de pat și înjosită verbal. Pe acest caz a fost pornită urmărire penală pentru privare de libertate și tratament inuman și degradant.

Într-un alt caz ajuns în vizorul IDOM, victima ar fi fost plasată într-o încăpere de carantină, numită de beneficiari carceră, pentru că ar fi folosită de către personalul instituției în calitate de pedeapsă. Dumitru Russu a menționat că persoana a fost adusă în această încăpere cu forța, fiindu-i provocate leziuni corporale, iar asistenta medicală i-ar fi administrat, împotriva voinței, preparate medicamentoase. În baza sesizărilor, Procuratura a dispus pornirea urmăririi penale pentru tratament inuman și degradant.

Un alt caz a avut loc în Spitalul de Psihiatrie din Orhei, unde un tânăr cu capacitatea de exercițiu deplină a fost ținut în spital timp de șapte luni, în lipsa acordului său liber exprimat și în lipsa unei încheieri judiciare de internare forțată. În acest caz, primarul satului Ciutești a fost găsit vinovat pentru detenția unui minor într-un spital de psihiatrie timp de 144 de zile și a primit pedeapsă –  închisoare cu suspendare pentru doi ani și șase luni, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de cinci ani și cu achitarea despăgubirilor în mărime de 60 de mii de lei pentru prejudiciul moral cauzat.

Experții IDOM spun că problema abuzurilor și relelor tratamente în instituțiile psihiatrice, precum și cea a atitudinii ostile și discriminării față de persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale a fost raportată în repetate rânduri în cadrul forurilor internaționale: Consiliul ONU pentru Drepturile omului, Comitetul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, precum și de către raportorii speciali ai ONU.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău