Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică, inaugurat la Universitatea Tehnică a Moldovei

  • 18 Septembrie 21:00
Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică, inaugurat la Universitatea Tehnică a Moldovei

La Universitatea Tehnică a Moldovei a fost inaugurat astăzi Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „CYBERCOR”, primul de acest fel în țara noastră, transmite MOLDPRES.

rezent la inaugurarea CYBERCOR, premierul Dorin Recean a declarat că „progresul tehnologic este foarte rapid și avem nevoie de un mecanism de adaptabilitate, iar Cybercor va veni în susținerea educării în domeniul securității cibernetice inclusiv în instituțiile statului”. „Văd în acest Institut și un potențial enorm de cercetare, în așa fel încât și Republica Moldova să poată contribui la efortul global de securitate cibernetică”, a declarat Dorin Recean.

Rectorul UTM, Viorel Bostan a declarat că inaugurarea CYBERCOR reprezintă „un pas semnificativ în direcția consolidării securității cibernetice la nivel național”. „Acest institut va deveni o platformă cheie pentru consolidarea rezilienței cibernetice. Misiunea noastră la Cybercor este clară și ambițioasă: să identificăm și să înțelegem provocările și vulnerabilitățile cu care ne confruntăm în spațiul cibernetic. Aici, la Cybercor, echipele noastre de experți vor analiza în detaliu fiecare amenințare și fiecare lacună din sistemele noastre de protecție digitală. Dar nu ne vom opri aici. Scopul nostru este să dezvoltăm soluții inovatoare și eficiente, care să fie ulterior recomandate autorităților publice locale și centrale. Ne dorim ca fiecare instituție din Moldova, fie ea publică sau privată, să se simtă protejată în fața acelui inamic invizibil din lumea digitală”, a spus Viorel Bostan.

Rectorul UTM a adăugat că CYBERCOR va contribui la crearea unui scut puternic, capabil să răspundă amenințărilor cibernetice care pun în pericol securitatea națională, dar și stabilitatea economică și socială a țării noastre.

Chiar în prima zi de activitate, CYBERCOR a încheiat două acorduri strategice cu Procuratura Generală și Ministerul Afacerilor Interne. Documentele vor contribui la asigurarea unui cadru național robust de securitate și reziliență cibernetică, cu accent pe inovare tehnologică și aplicarea legislației în combaterea infracțiunilor cibernetice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău